Hapšenja osumnjičenih za privredni kriminal i korupciju

BEOGRAD, SMEDEREVO, VELIKA PLANA…, 11. jul 2018 – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, sproveli su više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije, saopšteno je danas.

Policija je u Smederevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom grad, uhapsila I.D. (1976) iz Ovče i Lj.P. (1971) iz Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina. Sumnja se da su oni, u maju ove godine, bez ovlašćenja za trgovinu nabavili 11.000 litara dizel goriva od čega su prodali 2.000 litara. Na ovaj način izbegli su plaćanje PDV-a i drugih propisanih dažbina u iznosu od 862.070  dinara,  za koliko su oštetili budžet Republike Srbije. Policija je pronašla i oduzela ostalu količinu od 9.000 litara dizel goriva.

Takođe, pripadnici MUP-a u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu osnovnih javnih tužilaštava u Velikoj Plani, Požarevcu i Svilajncu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica PD „Duki shop kom“ doo, odgovornog lica SPTR „Euro“doo, odgovornog lica UTP “Džoni Kom“ i odgovornog lica PD “Rudo gradnja“ doo i PD “Agrar Centar M“ doo, zbog postojanja  osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i  neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit. Kako se sumnja, oni su za period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine, kroz simulovane poslovne odnose i fiktivne fakture evidentirali netačne i nepotpune podatke i tako izbegli plaćanje poreza za privredne subjekte gde su bili odgovorna lica, u ukupnom iznosu od 30.695.931 dinar, na štetu budžeta Republike Srbije.

U sklopu ovih akcija na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku. Oni se sumnjiče da su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!