Predstavljen program Swiss PRO za OCD i LS

SMEDEREVO, 2. jul 2018 – Program Swiss PRO predstavljen je danas u smederevskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u prisustvu zainteresovanih predstavnika organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave iz Podunavlja i Braničeva.

Dva javna poziva, predstavljena ovom prilikom, upućena su organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama za sprovođenje socijalno inovativnih projekata usmerenih na potrebe ranjivih grupa i njihovo socijalno uključivanje, potvrdila je za Podunavlje.info Nataša Ivanović, programska službenica za socijalno uključivanje u okviru ovog programa.

“Reč je o razvojnom program koji finansira Vlada Švajcarske a odnosi se na 99 gradova i opština Šumadije, Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije, dakle sve “ispod” Beograda”, rekla je Ivanović.

Objašnjavajući značenje termina “socijalno inovativni program”, ne u smislu da se “izmišlja topla voda”, kazala je ona, nego da se vidi koje su to primarne potrebe na lokalu za određenu ranjivu kategoriju i kako se odgovara tim potrebama, u pogledu poboljšanog zapošljavanja, sticanja dodatnih znanja i veština za lakše ulaženje na tržište rada, ili veća dostupnost javnih usluga, od zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite.

Javni pozivi, ukupne vrednosti od 420.000 evra, traju do 3. avgusta, tokom kojih organizacije civilnog društva mogu da dobiju bespovratna sredstva da „nove ideje po meri zajednice“, što je i moto poziva, sprovedu u delo, dok će odabrani gradovi i opštine prvo dobiti tehničku podršku, a zatim i sredstva za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom.

Pravo učešća na javnom pozivu namenjenom civilnom sektoru imaju organizacije sa dokazanim iskustvom u sprovođenju projekata koji su usmereni na ranjive grupe. Organizacije moraju biti registrovane najmanje godinu dana i to sa sedištem u jednoj od lokalnih samouprava obuhvaćenih programom. Za usluge socijalne zaštite potrebno je postojanje licence i najmanje dve godine iskustva u pružanju usluga. Program će podržati do 25 organizacija za sprovođenje projekata u vrednosti od 10.000 do 14.000 evra.

“Projekti organizacija mogu trajati od osam meseci do godinu dana. Tehnička pomoć lokalnim samoupravama traje sedam meseci, a zatim one, u partnerstvu sa OCD, dostavljaju predlog projekta koji može da traje jedanaest meseci”, pojasnila je Ivanović.

Pravo učešća na javnom pozivu namenjenom jačanju kapaciteta lokalnih samouprava imaju opštine i gradovi sa programske teritorije koji pripadaju III i IV grupi prema stepenu razvijenosti. Kroz tehničku podršku, program će podržati do deset gradova i opština za unapređenje lokalnih politika i procedura za odgovornije i transparentnije finansiranje projekata od javnog interesa koje sprovode organizacije civilnog društva, a pet će u drugoj fazi biti i finansijski podržano.

“Procenjujemo da će oko 2000 direktnih korisnika, kroz svih 30 projekata, imati korist u nekom smislu, a indirektno mnogo više. Ovo dolazi u pravom trenutku, imajući u vidu da je nova Uredba Vlade Republike Srbije, usvojena u martu, koja se tiče finansiranja projekata od javnog interesa koje sprovode OCD, morati da se primenjuje od januara 2019, pa je pravi trenutak da se i javni i civilni sektor pripremi za tu regulativu”, zaključila je Nataša Ivanović, programska službenica za socijalno uključivanje u okviru Swiss PRO programa.

Više informacija o samom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu programa www.swisspro.org.rs/konkursi/javni-pozivi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!