Propisani iznosi naknada za zagađivače

SD/SP/VP/KO, 24 jun 2018 – Prilično neopaženo, u senci fudbala i ostalih događanja, gotovo da je svima promaklo da je država odredila naknade za zagađivanje životne sredine. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je Pravilnik o usklađenim iznosima naknade za zagađivanje životne sredine, koji je pre nekoliko dana stupio na snagu, a kojim su propisani iznosi naknade za emisije iz pojedinačnih izvora zagađivanja, za proizvedeni ili odloženi otpad, za supstance koje oštećuju ozonski omotač, pa i za plastične kese.

Po tom pravilniku definisani iznosi naknade za emisije iz pojedinačnih izvora zagađivanja su za: jednu tonu emisije sumpordioksida – 9.005 dinara; jednu tonu emisije azotdioksida – 7.204 dinara; jednu tonu emisije praškastih materija – 14.410 dinara i jednu tonu emisije praškastih materija iz asfaltnih baza – 139.450 dinara.

Iznosi naknade za proizvedeni ili odloženi otpad su za: jednu tonu odloženog neopasnog industrijskog otpada 306 dinara, a za jednu tonu proizvedenog opasnog otpada 1.532 dinara.

Ako ste se zapitali da li su lanci supermarketa naprasno postali ekološki (pr)osvećeni i zato sad, makar simbolično, naplaćuju plastične kese, znajte da su i tu određeni  iznosi naknada. Tako je naknada za plastične kese sa aditivima – 1.296 dinara po toni plastičnih kesa stavlјenih na tržište Republike Srbije, a za plastične kese bez aditiva – 25.914 dinara po toni plastičnih kesa stavlјenih na tržište Republike Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!