„Čelik“ na Rtnju, Beljanici i u Bugarskoj

SMEDEREVO, 24. jun 2018 – Članovi PSK “Čelik“ tokom prethodnog vikenda učestvovali su u nekoliko akcija, koje su bile organizovane na Rtnju i Beljanici, ali i u Bugarskoj.

Prva u nizu je odlazak pet planinara kluba u Bugarsku u posetu pobratimskom klubu KUPENA iz Pešćera. Bila je to poseta za produbljivanje uspostavljene saradnje, a nakon bratimljenja koje je obavljeno na Tremu u februaru ove godine. Poseta je ipak prevashodno imala planinarski sadržaj. Tako je u petak organizovan uspon na Batački Snežnik 1700 mnv i vrh Car Konstantin 1560 mnv. Nakon druženja tokom uspona planinari su obišli i pećinu Snežnik. Sledećeg dana, izvršen je uspon na jedan od vrhova na Staroj planini iz bugarskog smera. Detaljnije informacije biće objavljene po povratku planinara i sređivanju utisaka.

Druga akcija je tradicionalni “Noćni uspon na Rtanj“.  PD Šiljak iz Boljevca, povodom obeležavanja Vidovdana,  po 17. put je organizovao ovaj uspon. Učestvovalo je oko 750 planinara iz Srbije, među kojima i 9 članova Čelika.  Na uspon se krenulo u 0:30 časova, sa namerom da se na vrhu uživa u izlasku sunca. Kolona planinara sa lampama na čelu, čije svetlo razbija noćnu tamu, uz odjeke udaraca cipela po kamenju, kretala se južnom stranom. Najpre šumskim putevima, a potom stazicom, serpentinama sve do kule na vrhu. Obeležje je i veliki krst, jer je ovo i sveto mesto.  Uz prohladno vreme, sa temperaturom koja je na vrhu bila samo 5 stepeni, na vrh se, posle pređenih 7 km izlazi oko 4 sata. Očekuje se izlazak sunca čiji zraci treba da daju utisak toplijem vremenu, ako ne samim pojavljivanjem, ono bar sat – dva kasnije. Fotografisanje za uspomenu, za pohvaliti se na društvenim mrežama, pa spremanje za povratak. Zbog izuzetno hladne letnje noći zadržavanje na vrhu je bilo kratko, tako da su planinari već oko pola osam bili na polazišnoj poziciji pre uspona. Klubovi su od organizatora dobili zahvalnice, a planinari bedževe i učesničke kartone.

Treća akcija je nedeljni uspon na Beljanicu, na vrh 1339 mnv. Na uspon je išla manja grupa članova kluba. Krenulo se od planinarskog doma Suvaja, po lepom sunčanom ali prohladnom danu. Najpre putem preko livada do ulaska na čumsku stezu, a potom i put, sve do izlaska na zaraslu stazu na livadi pored vrha Cerjak. Odavde na put koji prolazi preko predela Dugi do, sve do odvajanja na šumsku stazu i strmi uspon kroz retku šumu sa visokim rastinjem belogoričnog drveća. Sve tako šumom do izlaska na zaravan Ribarska padina i stazicu za završni uspon. Nakon pređenih 6,5 km i 1000 m uspona, za tri sata stiglo se na suncem obasjani vrh, čije je obeležje mali kameni stub. Odmor, druženje sa planinarima iz Beograda i Požarevca koji su bili na ovoj akciji i nazad. U povratku se išlo, delom istom trasom, a potom odvajanje ka izvoru Lisine. Šumskim putem najpre pored potoka imena Lalin potok, pa dalje šumskim putevima do Čemerničkog potoka i onda do etno naselja. Izdašnost izvora Lisine, ovog puta je nešto slabija pa i obimnost vode na vodopadu Veliki huk. To nije pokvarilo raspoloženje uspešnog dana sa pređenih 14 km za 5,5 sati pešačenja i uživanja u lepotama homoljskih planina.

Pripremio Branko Grujić (Fotografije su iz arhive članova kluba)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!