Sokolovići u ponedeljak putuju iz Smedereva u Andrićgrad

SMEDEREVO, 22. jun 2018 – U ateljeu smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića u toku su poslednji radovi na skulpturi Mehmed-paše i patrijarha Makarija, braće Sokolović. Već u ponedeljak će Kuzmanovićevo delo biti transportovano u Andrićgrad, gde će na Vidovdan skulptura biti svečano otkrivena.

Time će, posle dve godine od prvih dogovora i nacrta, biti završen rad vajara, a skulptura će nastaviti da živi na ulazu u Andrićgrad.

Mehmed-paša i Makarije su bili braća, najverovatnije po dedovima, ono što je sigurno – obojica od loze Sokolovića. O Mehmedu se mnogo toga zna, a o Makariju tek da je pre izbora za patrijarha bio arhimandrit manastira Hilandara. Zajednička im je zasluga što je  ponovo uspostavljena samostalnost Pećke patrijaršije. Jer, posle pada Smedereva 1459. godine Ohridska arhiepiskopija je proširila svoju jurisdikciju na celu teritoriju gde je bio srpski živalj. Tek 1557. počinje novo poglavlje u istoriji Srpske pravoslavne crkve, nanovo je vaspostavljena  Pećka patrijaršija, a tome su najviše doprinela braća Sokolović, Makarije i Bajo, kasnije poznat kao Mehmed-paša. Bajo, koga su Turci uzeli na ime danka u krvi, uspeo se do mesta velikog vezira, prvog čoveka posle sultana. Svoj uticaj u carstvu Mehmed je iskoristio da Makarije je od sultana dobije povlastice kakve su imali vaseljenski patrijarsi.

Foto: Zoran Kuzmanović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!