Premijerka: Smederevo apsolutni šampion 

SMEDEREVO, 20. jun 2018 – Nakon godinu dana od uvođenja elektronskog sistema za razmenu podataka između državnih organa i lokalnih samouprava, grad Smederevo je, van svake sumnje, najviše taj sistem koristio, izjavila je danas u Smederevu premijerka Ana Brnabić.

Premijerka i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić obišli su uslužni centar u Smederevu gde im je demonstriran rad informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka.

“Taj sistem je važan zato što stavlja građane na prvo mesto. Građani više nisu kuriri države, ne moraju da idu od šaltera do šaltera, da skupljaju papire, već lokalna samouprava i državna uprava ulaze i automatski izvlače podatke i u isto vreme daju građanima uslugu koja im je potrebna. Dakle, elektronska uprava služi tome da imamo brzu, transparentnu, efikasnu javnu upravu, sa mnogo manje korupcije, zato što se sve završava na jednom mestu”, rekla je premijerka.

Ona je izjavila da imamo 275 državnih organa i lokalnih samouprava koji koriste taj sistem i posle godinu dana 230.000 povučenih podataka, odnosno papira koje građani više ne moraju da sakupljaju.

“Tako smo uštedeli više od 500 hiljada sati čekanja za građane i više od 20 miliona dinara samo za štampu i na slanje poštom tih papira, koji se sada automatski razmenjuju. Grad Smederevo je više od 20.000 podataka ’izvukao’ automatskim putem i van svake sumnje je u proteklih godinu dana najviše koristio ovaj sistem. Sledeća lokalna samouprava je Grad Beograd koji je sada na oko 13.000. Čak 45 odsto zaposlenih u GU Smederevo je obučeno, ima sertifikat, i koristi ovaj sistem”, kazala je premijerka i dodala da u ovom trenutku sedam lokalnih samouprava u Srbiji još uvek ne koristi elektronski sistem razmene podataka.

“Sa ovog mesta, iz Smedereva, koje je apsolutni šampion u ovome, želim da im poručim da imaju na raspolaganju Vladu Republike Srbije, Kancelariju za informacione tehnologije i E-upravu, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Grad Smederevo, sve nas koji im služimo da krenemo konačno da koriste elektronsku razmenu podataka da bismo svi zajedno bili na usluzi građanima”, poručila je Brnabić.

Sistem elektronske razmene podataka omogućava građanima da mogu da dobiju dokumenta i podatke iz bilo koje institucije poput Nacionalne službe za zapošljavanje, PIO, katastra, matične službe, Inspekcijske službe, urbanizma, iz bilo kog grada u zemlji.

Inače, danas nije rečeno, sistem Gradskog uslužnog centra u Smederevu je počeo da radi u maju 2011. godine. Uslužni centar su otvorili tadašnji gradonačelnik Predrag Umičević, njegova tada zamenica dr Jasna Avramović, ministar ondašnji lokalne samouprave Milan Marković i Majkl Mecler, v.d. direktora Kancelarije za ekonomski razvoj USAID. Prostire se na 330 kvadrata i koštao je tadašnjih 14 miliona dinara, a veliku pomoć u projektovanju i opremanju pružio je USAID, što se i sada može videti na nalepnicama na opremi.

Uskoro II deo: premijerka odgovara na pitanja novinara

Skorašnji članci

error: Content is protected !!