Nema jeftinijeg dizela za poljoprivrednike

Izvor: agrosmart.net, 19. jun 2018 – Zahtev poljoprivrednika da im se jeftiniji dizel obezbedi odmah nije prihvaćen danas na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), predstavnici Ministarstva finansija i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako su poljoprivrednici koji su prošle nedelje organizovali jednodnevne traktorske proteste upozorenja rekli za Agrosmart, obećano im je da će se predlog o ukidanju akciza predočiti MMF-u na sledećem sastanku. Za sada, realnije je očekivati da će problem probati da se ublaži intervencijom Robnih rezervi, odnosno razmenom pšenice za gorivo.

– Tražili smo da dobijemo jeftinije gorivo pred žetvu, odnosno odmah, ali rečeno nam je da to može da bude tek u septembru, a možda i u avgustu. Takođe, nije preciziran iznos i količina goriva koje bi za poljoprivrednike bilo oslobođeno akcize – izjavio je Jovica Jakšić, predsednik Upravnog odbora NAPS-a.

Po njegovim rečima, pominjano je oko 60 litara po hektaru, ali je ostalo na tome da će se odluka doneti posle julskog sastanka sa MMF-om.

– Izneli smo da se u Hrvatskoj daje regres za 150 litara po hektaru takozvanih ostalih kulutura, a regresirano gorivo dobija se i po grlu stoke. Poljoprivrednici u toj zemlji plaćaju evrodizel u vrednosti 92 dinara, imaju povraćaj oko 60 evrocenti.

– Pitali su nas da li imamo alternativu i predložili smo razmenu pet kilograma pšenice za litar dizela, ali to bi svakako bilo samo prelazno rešenje. Na to su pristali – kazao je Jakšić.

On je dodao da bi poljoprivrednici bili zadovoljni današnjim sastankom da su dobili gorivo odmah, ali toga neće biti.

U narednom periodu će biti organizovani sastanci članica ovog udruženja i na Upravnom odboru NAPS-a će se definisati dalji koraci, rekao je on.

Sastanku koji je trajao kratko su prisustvovali poljoprivrednici iz udruženja iz Stare Pazove, Alibunara, Malog Crnića i drugih organizacija iz sastava NAPS-a.

Bili su prisutni i predstavnici uduženja iz Sombora, a Vladimir Skrobonja iz Gakova je za Agrosmart izjavio da je očekivao konkretnije rešenje i da nije zadovoljan rezultatom današnjeg sastanka.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!