„Čelik“ na Danima planinara Srbije

SMEDEREVO, 18. jun 2018 – Članovi PSK “Čelik“ tokom prethodnog vikenda učestvovali su na centralnoj godišnjoj akciji „Dani planinara Srbije“, kao i na pešačkim turama i na takmičenjima u planinarskoj orijentaciji. Domaćini ovogodišnje smotre planinara bili su PSK “Brđanka“ iz Aleksinca i PK „Ozren“ iz Sokobanje.

U okviru akcije, tabor planinara, bazni logor, bio je organizovan ispred manastira Sv Stefan u Lipovcu, a takmičenje u planinarskoj orijentaciji je državno prvenstvo za ovu godinu. Na ovom prvenstvu “Čelik“ je učestvovao sa dve ekipe u muškoj konkurenciji, pionirskom i veteranskom. Obe ekipe osvojile su zlatne medalje i postale prvaci Srbije za 2018. godinu,. U pionirskoj kategoriji nastupila su četiri tima, staza od sedam kontrolnih tačaka i naši najmlađi članovi su osvojili prvo mesto. Sastav šampionske ekipe je: Nemanja Vasiljević, Lazar i Ilija Milutinović.  Veterani, u konkurenciji pet najboljih timova u Srbiji, takođe su prvi uspešno prešli svoju stazu dugu 8 km, sa devet kontrolnih tačaka i visinskom razlikom od 350 metara, te tako ubedljivo osvojili prvo mesto. O težini  trke govori i podatak da su veterani svoju trku završili sa vremenom 2 sata i 40 minuta za razliku od drugoplasirane ekipe koja je na stazi provela više od 4 sata, a ostale ekipe su bile još slabije. Sastav ekipe šampiona Srbije za 2018. godinu: Dragan Pavlović, Dragutin Jeremić i Štefan Riling. Sa dve titule na državnom prvenstvu, Čelik je bio među najuspešnijim klubovima.

Članovi kluba učestvovali su i na organizovanim pešačkim turama. Na kraćoj stazi, koja je kružna, dužine 9,3 km, sa usponom i spustom od 540 m. Krenulo se od manastira Sv. Stefan, najpre putem, pa skretanje na šumske i puteve preko livada sve do Belih voda, Odavde najpre malo na sever, pa na zapad sve do Milivojevog kamena, a odatle nazad do manastira. Uz uživanje u prirodnim lepotama, pauze za to uživanje i odmor, tura je trajala pet sati.

Duža staza, takođe je bila kružna, duga 16,2 km, sa usponom i spustom 855 m. Krenulo se od manastira Sv. Stefan, najpre putem, pa skretanje na šumske i puteve preko livada sve do Belih voda. Odavde se išlo na dužu stazu preko Babatije, Gramade, Leskovika, Bazarja  do Milivojevog kamena gde se opet ulazi u trasu kraće staze, zatim povratak do manastira. Staza je bila umereno zahtevna, koja je uz pauze za uživanje u prirodi i druženje trajala osam sati.

Pored ovih akcija u kojima su učestvovali članovi “Čelika“na “Danima planinara Srbije”, organizovana su i takmičenja: Master kup Srbije u trekingu  i takmičenje u penjanju na prirodnoj steni.

Fotografije su iz arhive članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!