Šteta veća od dva godišnja opštinska budžeta

SMEDEREVSKA PALANKA, 15. jun 2018 – Prema preliminarnoj proceni, na osnovu nalaza komisija na uzorku koji obuhvata jednu trećinu oštećenih objekata i polјoprivrednih površina, ukupna šteta prouzrokovana olujnim gradosnosnim nevremenom, koje je palanačku opštinu zadesilo 13. jula, iznosi više od dve milijarde dinara – što je iznos koji premašuje dva godišnja opštinska budžeta, rečeno je na današnjoj, četvrtoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Na području gde je proglašeno vanredno stanje radilo je 13 komisija, a procena štete obaljena je i u drugim delovima opštine. Procenjeno je da je ukupna šteta na stambenim površinama, kućama i pomoćnim zgradama – 354.486.069,66 dinara, a na polјoprivrednim kulturama 1.822.100.000,00 dinara.

Juče je postradalo područje posetio državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede i zaštite životne sredine Želјko Radošević, koji je posle obilaska polјoprivrednih površina ugroženih nevremenom, potvrdio procenu da je šteta na polјoprivrednim kulturama stoprocentna.

Na području palanačke opštine situaciju otežava kiša, koja neprestano pada od srede popodne. Posle rekordnih 55 litara po metru kvadratnom u utorak, za poslednja 24 sata ovde je palo dodatnih 40 litara, a prema prognozi – do nedelјe ujutru pašće još dvadesetak litara kiše. Iako će Jasenica i Kubršnica biti u porastu, prema mišlјenju RHMZ za zada nema opasnosti od poplava.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!