Đorđević: Tvrdnje radnika samo pretpostavke i nagađanja

Izvor: Beta, N1, B92, 5. jun 2018 – Ministar za zapošljavaje, rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da su radnička prava za njega sveto pismo, ali da su tvrdnje radnika u fabrikama Kajzen, Jura i Geoks  samo pretpostavke i nagađana.
Đorđević je kazao da je inspekcija bila u turskoj fabrici Kajzen u Smederevu i da je taj slučaj rešen.
„Jeste li vi bili tamo, naš inspektor jeste i da li su to loši uslovi – nisu“, kazao je Đorđević odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu i dodao da je Kajzen kažnjen.
On nije izneo detalje tog slučaja, a kako su nedavo mediji preneli, inspekcija je pored svih problema na koje su radnici ukazivali, utvrdila da jedino radnica koja čisti toalet nije stručno obučena za taj posao i da nema adekvatnu opremu za rad.
„Naravno da takve stvari ne smeju da se događaju, ne smemo da dozvolimo kršenje radničkih prava i naša je dužnost da radimo prevenciju“, rekao je Đorđević.
On je kazao da njegovo ministarstvo ne razlikuje privatno i državno, domaće i strano i da jedino postoji poštovanje zakona.
„Ja kao ministar imam obavezu da se borim za radnička prava i ta prava su za mene sveto pismo. Niko nije povlašćen niti će biti povlašćen i prava poslodavca i radnika jeste da poštuju zakon“, rekao je Đorđević.
On je rekao da je obaveza države da stvori bolji poslovni ambijent, da radna snaga nije obespravljena prilikom privlačenja stranih investicija.
„Nama je bitno da mi kao zemlja iz dana u dan idemo sve bolje i bolje i naša je obaveza da stvaranjem boljih uslova, teramo poslodavce da im daju veće plate“, kazao je Đorđević.

Foto: minrzs.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!