„Sloga“ zahteva hitnu reakciju države na dešavanja u Kajzenu

BEOGRAD/SMEDEREVO, 13. maj 2018 – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju Vladu Srbije, premijerku Brnabić, a posebno ministra rada Zorana Đorđevića koji je više puta pozivao radnike i sindikate da prijavljuju zloupotrebu rada, da odmah reaguju i upute inspekciju u tursku fabriku tekstila “Kajzen” u Smederevu, gde je menadžment nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koji su u petak stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i isplatu nadoknada za obavljeni prekovremeni rad, navodi se u saopštenju informativne službe „Sloge“ koje je danas objavljeno.

„Na osnovu poziva ovom sindikatu, više od polovine zaposlenih, njih oko 150, neki deo juče, a neki ranije se učlanilo u naš sindikat i potpisalo pristupnice, što nam sada daje zakonski legitimitet da ih predstavljamo i da organizujemo sve buduće akcije kroz institucije ali i nepopularne za poslodavca vidove sindikalne borbe.

Zbog krizne situacije, predsednik Sloge Željko Veselinović sa svojim saradnicima se nalazi u Smederevu gde kontaktira sa otpuštenim i nezadovoljnim radnicima Kajzena.

Pored strogog minimalca koji radnici Kajzena primaju, menadžment turske fabrike zloupotrebljava prekovremeni rad, koji se zaposlenima ne isplaćuje, već služi kao ucena otkazom ugovora o radu ukoliko se bespogovorno ne obavlja, što je uostalom i rezultiralo spontanom obustavom rada u petak, njih oko 300 zaposlenih.

O samim uslovima rada u fabrici tekstila ne treba mnogo govoriti, jer oni uopšte ne odgovaraju minimalnim standardima EU koje nam vlast svakodnevno u svom obraćanju obećava. Više liče na uslove zapuštenih fabrika Bangladeša i Indije, jer 280 zaposlenih žena na raspolaganju ima samo jedan WC, u čiji odlazak je obavezno ukucavanje kartice, i koji se od strane supervizora evidentira, dok se ulaz u muški nalazi pored samog stola gde stoji hrana i gde radnici jedu.

Stoga, pitamo predsednicu Vlade gospođu Brnabić, da li bi ona obedovala pored ulaza u WC, gde svako otvaranje vrata direktno u nos unosi neprijatne mirise i moguću zarazu preko insekata, posebno u letnjem periodu?

Verujemo da premijerka ne bi pristala da radi i jede u takvim nehumanim uslovima, te stoga tražimo i zahtevamo da niko u Srbiji koju ona trenutno predstavlja ne bude izložen poniženju kakvom su izložene radnice i radnici Kajzena u Smederevu, navodi se u saopštenju Sloge“, stoji u saopštenju „Sloge“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!