Radnice „Kajzena“ u štrajku

SMEDEREVO, 11. maj 2018 – Jutros su radnice turske fabrike tekstila „Kajzen“ u Smederevu zaustavile mašine i prekinule rad. Dan ranije, one su poslodavcu najavile da će obustaviti proizvodnju ukoliko im ne budu isplaćene zarade i naknade za prekovremeni rad. Kako se to nije desilo, mašine su ugašene.

– Radimo kao roblje, po 10-12 sati, dešavalo se da nam pred kraj radnog vremena u petak kažu da je i subota radna, a nisu nam pola godine isplatili nijedan dinar za prekovremeni rad – kaže jedna od radnica.

Njih oko 300, kako tvrde, rade za “minimalac”, imaju ugovore na određeno vreme, a plate su, kažu, oko 25 hiljada dinara. Mnoge od njih je u firmi zadržalo samo to – obećanje da će im prekovremeni sati biti plaćeni, a sada, kada su uvidele da ni od toga nema ništa odlučile su se na štrajk.

Na telefon direktora smederevske filijale turske firme javlja se ženski glas, verovatno sekretarica. Ona o štrajku, navodno, ne zna ništa, ona radi, tako kaže, a nikoga od odgovornih, s kojim bismo mogli da popričamo, „trenutno nema“.

Tekstilna firma „Kajzen“, kao deo turske kompanije „Kardem“, u Smederevu je pokrenula proizvodnju pre dve godine i tada je najavljeno da će  već za godinu dana imati oko 800 zaposlenih. Umesto toga, kako tvrde radnice, postavljene su i nemoguće visoke norme, radno vreme je koliko treba da se posao završi, neretko i 12 sati, subote često radne, magacioneri rade i nedeljom, kažu. Sindikat nemaju, poslodavac nije dozvolio nikakvo organizovanje, objašnjavaju, tako sada nemaju ni štrajkački odbor. Ipak, radnice su odlučne da ovoga puta ne popuste. Danas, kada su posle gašenja mašina pošle kućama, rečeno im je da će isplata biti tokom dana, da dođu sutra na posao. U subotu, dakle. Opet.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!