Posle Vulina, Spona se molbom obraća i premijerki i Vladi

SMEDEREVO, 7. maj 2018 – Udruženje potomaka i ratnika Patriotska spona 1912-1999. iz Smedereva, nakon što je prošle nedelje uputilo otvoreno pismo ministru Vulinu, obratilo se i premijerki Ani Brnabić sa molbom da Vlada Srbije, na svojoj redovnoj sednici, razmotri njihovu molbu i upozna se sa, kako u mlobi piše, “kršenjem zakona i ugrožavanjem građanskih sloboda, zloupotrebom javnih funkcija i diskriminacijom ugroženih građana Smedereva”. Dva su razloga, kako tvrde u molbi u koju je Podunavlje.info imalo uvid, njihovog obraćanja na ovaj način; ignorisanje njihovih krivičnih prijava protiv gradonačelnice i neadekvatno reagovanje gradskih vlasti na slučaj porodice Lončar koja je zimus ostala bez doma u požaru.

Oni traže da premijerka i Vlada Srbije reaguju “na zakonski način u skladu sa ovlašćenjima i podstaknu rad Osnovnog javnog tužioca u Smederevu kako bi u što kraćem roku postupio po službenoj dužnosti i uzeo u razmatranje dve krivične prijave koje su podneli Javnom tužilaštvu u Smederevu. Tvrde da su, zbog svog angažmana u borbi za pravdu i pomoć ugroženima, ali i samog članstva u Udruženju, njihovi članovi izloženi pritiscima, da su ucenjivani i zastrašivani. Zato su 5. marta ove godine i podneli krivičnu prijavu, „zbog „krivičnih dela protiv sloboda, prava čoveka i građana, i povrede slobode izražavanja i udruživanja“, ali Tužilaštvo, kako navode, ni posle dva meseca nije reagovalo.

“Osnovano sumnjamo i da je Gradska vlast Smedereva na čijem je čelu gradonačelnica Jasna Avramović izvršila pritisak na rad Osnovnog javnog tužioca u Smederevu i naše prijave završile u fioci ili korpi za otpatke. Zato molimo da preuzme predmet Republički javni tužilac, pogotovo kada su predmet narušavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda koja su Ustavom Republike Srbije zagarantovana svim građanima Srbije“, stoji u molbi.

“U drugom slučaju obratila nam se porodica Lončar za pomoć. Njima je izgorela kuća u požaru 14. januara 2018. godine i bukvalno su ostali na ulicu kao beskućnici, bez ikakve pomoći od nadležnih institucija i od Grada Smedereva. Posle 73 dana kako im je izgorela kuća, obratili se Udruženju Patriotska spona. Odlučili smo da im pomognemo. Prilikom uvida u ceo slučaj i ličnog obraćanja institucijama koje su bili akteri po službenoj dužnosti, uvideli smo mnogobrojne zloupotrebe pojedinaca, a utvrdili smo da je glavnu opstrukciju nečinjenja pojedinih službi izvršila lično gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović. Zbog svega utvrđenog podneli smo novu krivičnu prijavu 2. aprila 2018. Osnovnom javnom tužiocu u Smederevu ”, navodi predsednik Udruženja Patriotska spona Saša Đorđević u pismu premijerki Ani Brnabić i Vladi Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!