„Žalujoča družina“ među najboljima, ocenila publika

SMEDEREVO, 28. april 2018 – Smederevska publika je poslednje takmičarske večeri 35. Nušićevih dana bila u prilici da pogleda drugo izvođenje „Ožalošćene porodice“ u zvaničnom programu, ovog puta kao „Žalujoče družine“, u režiji i adaptaciji Igora Vuka Torbice, u novom prevodu Aleksandre Rekar, i u izvođenju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja.

Barbara Medvešček

Prema mišljenju publike, odnosno na osnovu prebrojanih glasova, predstava je dobla ocenu 4,15 što je svrstava u sam vrh ovogodišnjih festivalskih izvođenja, a glumica večeri je Darja Rajhman za tumačenje Simke, Agatonove žene:

„Meni se ova Simka, u ovo vreme, čini kao lider. Žene danas guraju muževe da nešto naprave, bar je kod nas tako u Sloveniji, ne znam kako je kod vas u Srbiji. Žena je ona koja nosi sve. Kod originalnog Nušića nije baš tako“, kazala je Darja Rajhman.

Ovom prilikom preporučujemo da čujete Barbaru Medvešček, koja je u predstavi igrala Sarku.

 

Glumica večeri Darja Rajhman

Pomenimo da je u slovenačkom izvođenju Agatona igrao Peter Musevski, Tanasija je tumačio Aljoša Koltak, Proku  Borut Veselko, Trifuna Andrej Murenc, Miću Aljoša Ternovšek, advokata Petrovića Blaž Setnikar, Vidu je igrala Lučka Počkaj, Ginu Barbara Ribnikar, udovicu Sarku Barbara Medvešček i Danicu je tumačila Marija Grašič. Publika ih je nagradila dugotrajnim aplauzom.

U subotu je poslednje festivalsko veče, odnosno Veče nagrada, kada će biti dodeljena Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru dramskom umetniku Aleksandru Berčeku.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru za 2018. godinu, koju dodeljuje Festival „Nušićevi dani” u Smederevu, u sastavu: predsednica Ljiljana Stjepanović, glumica, i članovi: Radmila Živković, glumica; Miljana Kravić, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva; i dr Zoran Maksimović, teatrolog, jednoglasno je odlučio da se ona dodeli velikanu našeg glumišta Aleksandru Berčeku.

U nastavku programa, biće dodeljena bijenalna nagrada za pozorišnu režiju – Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu za 2018. godinu, koju dodeljuje Festival „Nušićevi dani” u Smederevu. Prema jednoglasnoj odluci žirija, dodeljuje se pozorišnom reditelju veoma osobene, bogate i markantne poetike Jagošu Markoviću.

Pored Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, sada je poznato u čije ruke ide (pogledaj prethodne izveštaje na Podunavlje.info), biće dodeljene još dve nagrade po oceni stručnog žirija – Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini i Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija.

Iste večeri, za kraj programa 35. Nušićevih dana, biće odigran Kabare Nušiću u čast. Ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!