Održan Festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“

VELIKA PLANA, 28. april 2018 – U Velikoj Plani je ove nedelje je, po 13. put, održan međunarodni festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“.

Po mišljenju publike, najbolji film ovogodišnjeg festivala je „Usamljeni pastir“ Predraga Todorovića i Slađana Bogdanovića iz TV Centra Svilajnac

Stručni žiri, koji su činili reditelj Nikola Lorencin, snimatelj Žarko Pekez i glumac Ivan Vučković, odlučio je da je ovogodišnji dobitnik „Zlatne buklije“ za produkciju RTS. „Zlatna buklija“ za najbolju režiju pripala je Denisu Bojiću, novinaru Radio-televizije Republike Srpske u Banjaluci, za film „Lica lafore“. Novinarki RTS Slađani Zarić pripala je prva nagrada za autorski pristup značajnom sadržaju iz srpske istorije za film „Dijanina deca“, o više od 7.000 srpske dece koju je iz Jasenovca i drugih hrvatskih logora spasila Diana Budisavljević.

Nagrada za životno delo u oblasti dokumentarnih filmova pripala je Dušanu Đokoviću osnivaču Akademije umetnosti Beograd, koji je snimio više od 6.000 dokumentarnih filmova.

Za dokumentarno filmsko istraživanje nepoznatih istorijskih činjenica prva nagrada pripala je „Galipoljnjskim Srbima“, filmu novinarke RTV iz Novog Sada Svetlani Miljanić,

Po mišljenju žirija najbolji strani film je „Šajkom nebu pod oblake“ Đorđa Šibalina sa MTVA Bidimpešta, a među studentskim filmovima prva nagrada je pripala filmu „Obeleženi“ Jovana Dopuđe sa Akademije umetnosti Beograd.

Novinari RTRS iz Banjaluke Mira Lolić Močević, Milan Petković, Zoran Pejičić i Branko Lazić, sa filmovima „Potkozarje pamti“, „Nijemi krik“, „Granata“, „Nepoznata Srpska“ i „Jezero“, osvojili su specijalnu nagradu za praćenje događaja u Republici Srpskoj.

Pokrovitelj festivala bila je opština Velika Plana, a učestvovali su autori iz Srbije, Republike Srpske, Mađarske i Kenije.

Informacija i foto: FB – Petar Petrović Mrkonjić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!