Pod žrvnjem (JDP) – Ocena publike: 4,51

SMEDEREVO, 27. april 2018 – Jugoslovensko dramsko pozorište u četvrtak uveče je u okviru festivalskog programa Nušićevih dana odigralo predstavu „Pod žrvnjem“, po tekstu Dragoslava Nenadića iz 1908. godine, u režiji Egona Savina. Uloge su tumačili: Boris Isaković, Anita Mančić, Marko Janketić, Jelena Petrović, Amar Ćorović, Bojan Lazarov, Nebojša Milovanović, Vesna Stanković, Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Nenad Jezdić, Nebojša Ljubišić.

„Ekonomske krize 21. veka probudile su novo interesovanje za  dramski prvenac mladog i gotovo zaboravljenog autora Dragoslava Nenadića, nastao početkom 20. veka. Drama Pod žrvnjem otkriva nam – kako je kritika primetila – svet periferije, umorno vegetiranje u vlažnim i prljavim straćarama i zapuštenim dvorištima, polusvet sa svojim razorenim porodicama, spreman na sve: na nož, krađu, prostistuciju, podvođenje… Nenadićevi živopisni beogradski likovi, iako u živom pesku do grla, gaje nadu da je moguće nešto lepše i bolje: bilo kao san o spasonosnom bekstvu (otići bilo gde, u grad, u Ameriku), bilo kao vera da negde možda postoji srećna zemlja… Ovi obespravljeni junaci, otuđeni i često animalni, u tom presudnom času – pod žrvnjem – imaju pred sobom tri puta…“

Na osnovu prebrojanih glasova publike, predstava je dobila ocenu 4,51. Nagradu za glumačko ostvarenje večeri, po oceni publike, dobio je Boris Isaković, koji je briljirao kao i Anita Mančić.

„Kao što je ovaj pisac konstatovao početkom XX veka, gde se Srbija nalazi, to opet ovom predstavom konstatujemo i vidimo ljude koji, nažalost, nemaju šta drugo da urade nego da posegnu u kriminal i da pristanu na takve stvari da bi mogli da prehrane svoju porodicu“, rekao je pored ostalog Isaković.

Poslednja predstava u festivalskom programu 35. Nušićevih dana, u petak uveče, je Žalujoča družina (Ožalošćena porodica) Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja, u režiji Igora Vuka Torbice. Predstava je titlovana na srpski jezik.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!