Pomen žrtvama NATO bombardovanja

SMEDEREVO/LIPE, 19. april 2018 – Komemoracijom i polaganjem venaca obeležena je 19. godišnjica od pogibije oficira 250. raketne brigade PVO – potpukovnika Blagoje Radića i kapetana prve klase Roberta Lajčaka.

Izvršavajući borbeni zadatak u ataru sela Lipe, 19. aprila 1999. godine, od NATO bombe poginuli su naši sugrađani – potpukovnik Blagoja Radić i kapetan prve klase Robert Lajčak. Tim povodom svake se kod spomen obeležja u Lipama okupljaju predstavnici Vojske Srbije, lokalne samouprave,  brojnih udruženja i organizacija, kako bi, u prisustvu članova porodica Radić i Lajčak, minutom ćutanja i polaganjem venaca odali počast palim herojima.

„U odbrani otadžbine, uz svoj narod i vojsku, izvršavajući borbeni zadatak odgovorno, profesionalni i časno, naše kolege dale su najvrednije što su imali, dali su svoj život. Delo naših heroja postalo je zvezda vodilja svima nama kojima su patriotizam i otadžbina duboko u srcu. Moramo biti odlučni i jaki kao što su i oni bili. U znak sećanja na njih, kao simbol nezaborava, podignuto je ovo spomen obeležje koje podseća narod ovog kraja da su neki mladi životi založeni za slobodu i bolju budućnost svih nas. Čuvajmo uspomenu na naše poginule, jer su oni svojim životima sebe ugradili u budućnost i život Srbije. Dok budemo čuvali uspomenu na naše poginule kolege, njihova žrtva neće biti uzaludna. Briga, poštovanje i obaveza koju imamo prema njima nikada neće i nesme prestati. Slava im i hvala“, rekao je u obraćanju prisutnima Predrag Kurćubić, komandant 1. raketnog diviziona PVO.

Potpukovnik Blagoja Radić rođen je 20. novembra 1961. godine. U 250. raketnoj brigadi PVO obavljao je dužnost komandira baterije za vođenje raketa i zamenika komandanta šestog raketnog diviziona u Smederevu. Na vatrenom položaju u selu Lipe 19. aprila 1999. godine od NATO bombe je teško ranjen. Odmah je prevezen na VMA, ali je ubrzo podlegao povredama. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Robert Lajčak rođen je 19. januara 1968. Godine. Oficirsku karijeru započeo je u šestom raketnom divizionu PVO u Smederevu na dužnosti komandira baterije. Na vatrenom položaju u selu Lipe 19. aprila 1999. godine direktan pogodak avio-bombe Robertu je oduzeo život. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!