You are here

Uz godišnjicu Muzeja – nova izložba kao deo stalne postavke

SMEDEREVO, 12. april 2018 – Na godišnjicu Muzeja u Smederevu, danas je svečano otvorena izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“, koja  je sastavni deo projekta rekonstrukcije stalne muzejske postavke. Realizacijom tog projekta, kako se moglo čuti na otvaranju, Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju, mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Postavka je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva. Zbog toga su današnjem predstavljanju izložbe prisustvovale i na njenom otvaranju govorile Danijela Vanušić, pomoćnica ministra z zaštitu kulturnog nasleđa i Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, kao i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, naravno i direktorka smederevskog Muzeja Tatjana Gačpar.

Muzej u Smederevu, da podsetimo, nastao je zahvaljujući pasioniranom kolekcionaru i ljubitelju starina Milanu Jovanoviću Stojimiroviću, čija je konfiskovana privatna zbirka, zajedno sa Gimnazijskom zbirkom starina, bila osnova za formiranje muzejskog fonda. Od 1959. do 1972. godine Muzej je bio smešten u kući ovog znamenitog Smederevca, da bi potom prešao u zgradu nekadašnjeg Hotela „Jadran“, gde i danas deluje. Najreprezentativniji eksponati izloženi su tematsko-hronološki u osnovnoj postavci Muzeja, čiji deo je i danas otvorena izložba, tako da istorija Smedereva može da se prati od najranijih pojava života na ovim prostorima, preko praistorije i antike, srednjeg veka, sve do sredine 20. veka.

Related posts