Ko je kovinski pilot koji je poginuo u padu aviona

KOVIN, 11. april 2018 – Major Voske Srbije Robert Kaloci (49), koji je jutros smrtno stradao tokom trenažnog leta na avionu Supergaleb G-4 kod Kovačice, rođeni Somborac, dvadesetak poslednjih godina je živeo u Kovinu.

Zajedno sa ženom Snežanom i sinom Markom (25), koji je završio Tehnički fakultet, bio je podstanar u skromnom stanu u centru Kovina. Robert je bio na dužnosti opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, bio je i inspektor za metodiku obuke pilota na Vojnoj akademiji, a njegove kolege kažu da je važio za jednog od najobučenijih pilota u Vojsci Srbije. Specijalnost mu je bio avion “g4 galeb”, a do penzije je imao još četiri godine da odradi u Vojsci.

Oko 15 časova, Snežanu i Marka u stanu u kovinskoj višespratnici, obišli su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Na pitanja novinara, o uzroku nesreće, Vulin je odgovorio da je još rano za tako nešto, da je istraga u toku, rekavši da će Vojska pomoći porodici Kaloci.

– Ovo je strašna i velika tragedija, tragedija za koju niko nikada ne može da bude spreman. Vojska Srbije je uz porodicu Kaloci, kao što je i čitav naš narod i svi mi. Istraga je pokrenuta, a o rezultatima istrage ćemo javnost izvestiti u najkraćem roku, u skladu sa zakonom i pravilima službe, kazao je ministar odbrane.

Avion Vojske Srbije, podsetimo, srušio se jutros oko 9 i 45 kod Kovačice. Kaloci je poginuo, a njegov kolega pilot, major Aleksandar Matić, u teškom stanju je prebačen na VMA, prema poslednjim informacijama, van životne opasnosti je.

Prošle godine, takođe u aprilu, avion Galeb 4 Vojske Srbije srušio se kod Slatine, nedaleko Šapca i tada su poginula dva pilota, a ovo je bila treća u poslednjih desetak godina na tom tipu aviona nesreća sa smrtnim ishodom.

Foto: FB i Ministarstvo odbrane

Skorašnji članci

error: Content is protected !!