Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture

SMEDEREVO, 30. mart 2018 – Izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“, nova postavka Muzeja u Smederevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta, biće otvorena u četvrtak 12. aprila u 13 časova, povodom obeležavanja Dana muzeja saopšteno je danas.

Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletoj“ Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje. Izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture“ sastavni je deo projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej u Smederevu nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Postavka je realizovana zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva, a Muzej izražava i veliku zahvalnost mnogobrojnim saradnicima na pomoći.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien