Elektronska prijava za roditeljski dodatak i u Smederevu

BEOGRAD, SMEDEREVO, 30. mart 2018 – Izvor: srbija.gov.rs – Vlada Srbije saopštila je da je roditeljima novorođenih beba u Smederevu od prošle nedelje omogućena elektronska prijava za roditeljski dodatak već u porodilištu.

Nova funkcionalnost roditeljskog dodatka „na klik“, informacionog sistema „Bebo, dobro došla na svet“, koji već omogućava upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija, pored Smedereva, koristi se i u porodilištima u Leskovcu, Zrenjaninu, Loznici i Beogradu.

U narednoj fazi to će biti omogućeno i u Pančevu i Vršcu, a sukcesivno, do kraja godine, u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

Procenjuje se da će ovu uslugu koristiti oko 90 odsto roditelja i da će im ona uštedeti dodatnih 150.000 sati. Prva faza projekta je roditeljima već uštedela 400.000 sati godišnje, što zajedno donosi 550.000 časova uštede godišnje.

Druga faza ovog projekta deo je strategije razvoja elektronske uprave i projekta ”Stop birokratiji”, koje su među prioritetima predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ pušten je u rad u aprilu 2016. godine, sa ciljem da roditeljima omogući da što lakše i brže, za oko petnaest minuta, potpuno besplatno i elektronski, završe administrativne poslove za novog člana porodice, za koje im je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere.

Brnabić je ocenila da se modernizacijom elektronske uprave i uvođenjem novih servisa omogućava da država bude efikasan servis građanima i privredi, a nova usluga sistema „Bebo, dobro došla na svet“ Srbiju svrstava među retkim evropskim zemljama koje pružaju elektronske usluge na tako visokom nivou.

Sama prijava za roditeljski dodatak veoma je jednostavna i oduzima svega nekoliko minuta vremena.

Nakon što se majka, koja je državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Smederevu, u porodilištu izjasni da želi da svoje dete prijavi elektronskim putem, zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta.

Putem usluge do sada je prijavljeno više od 93.000 beba, a roditelji su u više od 83.000 slučajeva odlučili da iskoriste mogućnost korišćenja usluge po principu „sve na jednom mestu“ i uspešno završe prijavu u matičnu knjigu, prebivalište i zdravstveno osiguranje.

Nova usluga odnosi se samo na roditeljski dodatak koji se isplaćuje iz budžeta države.

Lokalne samouprave imaju pravo da u okviru svojih nadležnosti uvode dodatna porodična davanja.

Prva jedinica lokalne samouprave koja je svoja novčana davanja porodiljama uključila u informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ je Grad Beograd, a sada je na ostalim jedinicama lokalne samouprave da podnesu inicijativu za uključivanje svojih dodatnih usluga Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien