Do kraja grejne sezone bez poskupljenja

SMEDEREVO, 29. mart 2018 – Cena nafte na svetskom tržištu u poslednjih pola godine skočila je za više od 50 odsto. Da li, shodno tome, možemo očekivati i više cene grejanja.

Direktor Javnog preduzeća Grejanje Smederevo Vladimir Kulagić, u izjavi za Podunavlje.info, tvrdi da do kraja ove grejne sezone poskupljenja neće biti.

„Cena mazuta je sa 35-36 dinara, bez poreza, uvećana i sada iznosi nešto ispod 48 dinara bez PDV-a. Do kraja ove grejne sezone neće biti novih, viših cena grejanja. Podsećam da finansijska grejna sezona traje od jula tekuće do juna naredne godine“, kaže Kulagić.

„Mi ćemo svakako morati da dogovorimo kako ćemo da funkcionišemo naredne grejne sezone i da li ćemo, i za koliko, korigovati cene, kao što su to već uradili neki gradovi u Srbiji. Cena energenata utiče na ukupnu cenu grejanja sa više od 60 procenata. Važno je da električna energija još uvek nije poskupela, jer dobrim delom utiče na cenu grejanja. Mi ćemo pokušati da sve ostale troškove smanjimo kako bi eventualna korekcija cene bila što manja“, ukazuje direktor.

Rukovodilac Sektora pravnih i opštih poslova u Javnom preduzeću Grejanje Smederevo, Radojka Kuga, s druge strane, istakla je probleme u vezi sa naplatom potraživanja. Preduzeće preduzima, kako kaže, sve raspoložive mere kako bi se naplata poboljšala i dodaje da iako, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, nisu više u obavezi da upućuju opomene fizičkim licima, to i dalje čine radi dobre poslovne saradnje.

„Pre svakog utuženja pošaljemo opomenu korisniku koji duguje godinu dana unazad, što je podložno utuženju. Tako je 2017. godine poslato oko dve i po hiljade opomena fizičkim licima, a u prvom tromesečju ove godine, do 26. marta,poslato je 676 opomena. Od tog broja se veći deo korisnika javi i plati bar deo dugovanja. Ukupan broj tužbi koji je poslat izvršiteljima u 2017. je 387. Na mesečnom nivou pravimo spiskove dužnika koji nisu platili do godinu dana i upućujemo Komori izvršitelja, koja pravi raspored koliko se i kom izvršitelju, od dostupnih šest, šalje tužbi“, kaže rukovodilac Sektora pravnih i opštih poslova u JP Grejanje.

Ukupan finansijski obuhvat po tim tužbama, iznosi oko 20 miliona dinara. Jedan deo je naplaćen, ali veći deo nije. Određeni procenat dužnika nije utužen, objašnjava, zato što nisu poznati svi podaci, neki su preminuli, promenili adrese i slično, a niko nije javio te promene.

„Po tom pitanju, obratili smo se i osnivaču, da nam pomogne u pronalaženju podataka. Tuženja se nastavljaju i u ovoj godini. Do danas smo poslali 110 tužbi, čiji je finansijski obuhvat oko pet miliona dinara, što može da pretpostavi sličnu situaciju kao i prethodne godine. Nudimo i sporazume, mada se sada manji broj korisnika javlja za ovakav vid regulisanja obaveza.

Problemi se javljaju i kod sporazuma, pa opominjemo one koji ne poštuju novonastale obaveze, a pripremamo i tužbe po sporazumu. Ovom prilikom apelujem na sve koji su potpisali sporazum a ne plaćaju da dođu, jer će i po tom osnovu biti tuženi, što samo nagomilava troškove i na štetu korisnika. Pokušavamo na sve moguće načine da stupimo u kontakt sa korisnicima usluga kako im ne bi bili uvećani troškovi, otpisujemo i kamatu ukoliko isplate celo dugovanje, ili polovinu kamate ako zaključe sporazum. Međutim, odziv nije onakav kakav očekujemo“, kaže Kuga.

„Što se tiče pravnih lica i njima šaljemo opomene i zaključujemo sporazume. U poslednje vreme su smanjena dugovanja, ali je ipak prošle godine otišlo desetak tužbi. Tužili smo jednog velikog dužnika – Politiku AD za 2,6 miliona, preko izvršitelja u Beogradu, i tu još nije počela naplata. Finansijski obuhvat po tužbama ostalih korisnika, pravnih lica je oko milion i po dinara. Sa ustanovama nemamo problema, uglavnom redovno izmiruju svoje obaveze.. Zaključeni su sporazumi sa Sportskim centrom i Sportskom halom, ali se pojavljuju problemi sa plaćanjem, pa smo i o tome obavestili osnivača. Pozivamo i pravna lica na zaključenje sporazuma, ili drugi vid regulisanja obaveza, samo da se izbegnu utuženja. U svakom slučaju je najbolje da se obaveze izmiruju na vreme i izbegavaju neprijatne situacije sa utuženjima, a mi i dalje nagrađujemo popustom sve korisnike koji redovno plaćaju za utrošenu toplotnu energiju“ napominje rukovodilac Sektora pravnih i opštih poslova u JP Grejanje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!