Pomerite sat, biološki će ionako sam da bude poremećen

SD/SP/VP/KO, 24. mart 2018 – Noćas su 2 sata treba kazaljke pomeriti na 3, to je poznato. Manje je znano kako se to odražava na naš organizam, o tome oni koji su nekada davno doneli odluku o letnjem i zimskom vremenu nerado govore.

Naime, utvrđeno je da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog pomeranja sata, da se znatno povećava broj srčanih i modanih udara narednog dana i nedelje po „guranju“ kazaljki, kao i da je nezamarljiva razlika u broju samoubistava između dva dana, onog pre i posle pomerenog sata.

Stručnjaci tvrde da sve uopšte nije bezazleno, broj srčanih i moždanih udara je tog dana veći za 25 posto nego „običnih“ dana, a u nedelji koja sledi je povećanje od 21 odsto u odnosu na druge nedelje u godini. Da bi se posledice predupredile, stručnjaci preporučuju da se večeras/noćas legne bar 15 do 30 minuta ranije nego obično, da se ostave raskriljene zavese kako bi organizam pri buđenju reagovao na dnevnu svetlost a ne na ono što stoji na satu. Preporuka je i da prošetate tokom prepodneva, po dnevnom svetlu, bar 30 do 60 minuta, kako bi organizam odradio svoje.

Srbija je, da podsetimo, počela da koristi letnje računanje vremena od 27.marta 1983. Od 1995. godine satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom. Letnje računanje vremena u Srbiji počinje poslednje nedelje u martu u 2 časa (nakon 01:59:59  sledi 03:00:00), a završava se poslednje nedelje u oktobru (kada nakon 02:59:59  sledi 02:00:00).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!