Vodostaj Dunava u stagnaciji i manjem porastu

SMEDEREVO, 23. mart 2018 – Vodostaj Dunava je u stagnaciji i manjem porastu sa tendencijom manjeg opadanja i stagnacije naredna tri dana, saopšteno je na sajtu Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Na Dunavu kod Pančeva i Smedereva je prevaziđena granica redovne odbrane od poplava, a danas u 8 časova  vodostaj kod Smedereva iznosio je 629 centimetara. Prema podacima RHMZ-a, vodostaj na Dunavu je u domenu srednjih i srednje visokih, na Savi u domenu visokih i srednje visokih, na Tisi u domenu srednje visokih, a na Velikoj Moravi je u domenu srednjih za mart. Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji i manjem porastu sa tendencijom manjeg opadanja naredna dva dana.

Dunav kod Smedereva pre godinu dana, sve je isto samo leda nema

Podsećamo da se redovna odbrana od poplava proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i drugo).  Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

Vanredna odbrana od poplava na Dunavu kod Smedereva proglašava se na 700 centimetara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!