Pesnik u pola cene prodaje dobijenu a neuručenu nagradu

SMEDEREVO, 21. mart 2018 – Pošto mu ni posle više od pola godine nije uručena nagrada Orfej, koju je prošlog oktobra dobio na Festivalu Smederevska pesnička jesen, pesnik Milosav Slavko Pešić je odlučio da je proda. Bronzanu plaketu prodaje, i ovu i one koje je ranije na istom festivalu dobio, a novčani deo ove poslednje nagrade ustupa u pola cene. Oglas/ponudu prenosimo u celosti.

Okazion: prodajem bronzane plakete Orfej, novčani deo nagrade s popustom od 50 odsto i poklanjam statuetu Zlatne strune bivšem direktoru Festivala SPJ

Prodajem četiri plakete Orfej izlivene u bronzi, koja se uručuje zavičajnom pesniku, dobitniku istoimene nagrade na međunarodnom poetskom festivalu Smederevska pesnika jesen. Ukupna težina, bez kutije u kojoj su plakete, 3.200 grama, delo akademskog vajara Selimira Seleta Jovanovića.

Plakete su dobijene 1979, 1984, 2003. i 2017. godine. Jedinstvena prilika, kako za pesnike koji nisu dobili tu nagradu i kolekcionare tako i idealna prilika za trgovce sekundarnim sirovinama.

Neviđena prilika: prodajem 50 posto jeftinije novčani deo nagrade Orfej, za koju je objavljeno u medijima da sam je dobio polovinom oktobra prošle godine, ali nije objavljeno da mi još nije uručena. Kupac treba da je traži od odgovornog čoveka Festivala.

Najzad poklanjam statuetu Zlatna struna, delo akademskog vajara Selimira Jovanovića.

Statueta je izlivena u bronzi, teška 1.350 grama i dodeljivala se najpre jugoslovenskim pesnicima na međunarodnom festivalu poezije u Smederevu, potom Podunavskim pesnicima, a na koncu se ponovo tom statuetom nagrađuju pesnici srpskog jezičkog područja, a za strane pesnike ustanovljena je nagrada Zlatni ključ.

Nagradu Zlatna struna dobio sam na 10 festivalu (tri nagrade), a pokloniću je tadašnjem direktoru SPJ, koji je, doznavši da žiri nije udovoljio zahtevu da Zlatnom strunom nagradi njegovu buduću suprugu, tražio od žirija da promeni odluku. Ni to nije prošlo. On se godinama nadao da će sačiniti žiri koji će mu ispuniti želju i nagraditi ga Zlatnom strunom, kao što je sebi  dodelio Orfeja na prvom festivalu, i sam napisao hvalospev svome neprimetnom daru. Pošto mu se sa Zlatnom strunom nije posrećilo uzeo je bronzani odlivak statuete da namiri sujetu.

Pokloniću mu svoju Strunu, ali da vrati onu koju nije imao prava da uzme.

Milosav Slavko Pešić,

književnik

Skorašnji članci

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien