Pozorišna značka Branislav Nušić

SMEDEREVO, 20. februar 2018 – Pozorište PATOS predstavilo je novi projekat „Pozorišna značka Branislav Nuši“ć, koji ima za cilj razvoj nove i mlade pozorišne publike u Smederevu.

Povodom početka rada na projektu ovog utorka je održana konferencija za medije u Centru za kulturu Smederevo, na kojoj su o programu govorili Anđelka Vulić, umetnička direktorka PATOS-a, Dušan Vulić, direktor PATOS-a, Dragoljub Martić, direktor CZKS i partner na projektu,

Pozorišna značka u svom nazivu nosi ime čuvenog komediografa, poznatog po svojim kritičkim svevremenim tekstovima. U tom duhu,  objašnjavaju idejni tvorci i realizatori ovog projekta, kod dece i mladih je neophodno negovati misao i promišljanje svega što na dnevnom nivou njihov mozak konzumira. Stoga, ovaj program podrazumeva redovno posećivanje kvalitetnog pozorišnog sadržaja od strane učenika, koji je dodatno propraćen edukativnim elementima, kao što su pozorišni bonton, pozorišne tribine i vođenje ličnog pozorišnog dnevnika.

Projekat je jedan od tri pobednika konkursa Superste+ za 2017. godinu u okviru programa Superste.net. U program će biti uključene sve gradske škole koje su i partneri na projektu:  “Dr Jovan Cvijić”, “Dimitrije Davidović”, “Dositej Obradović”, “Branislav Nušić”,  “Sveti Sava”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Branko Radičević”. Takođe, partner na projektu je i OŠ “Ivo Andrić” iz Radinca, kao svojevrsna najava proširenja naredne godine i na sve smederevske škole u okolnim selima. Logističku podršku daje Centar za kulturu Smederevo, dok smederevska Narodna biblioteka kroz partnerstvo pruža stručnu podršku programu.

Potrebu i značaj razvoja pozorišne publike kroz program „Pozorišna značka Branislav Nušić“ pokazuje broj uključenih partnera na projektu, koji zajedničkim snagama rade na formiranju kritičkog mišljenja kod dece i mladih. Tokom programa planirano je da deca posete pozorište četiri puta i da nakon svake predstave zabeleže svoj stav o viđenom u svom Pozorišnom dnevniku, koji će u sebi sadržati osnovne pozorišne pojmove i bonton. Program sadrži i takmičarski deo, čije će finale biti na istoimenoj završnoj manifestaciji koja će se održati u decembru 2018. godine.

Značaj projekta je prepoznat i finansijski podržan od strane grada Smedereva, a podršku je pružilo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ocenivši da njime izuzetno podstiče kreativan razvoj učenika školskog uzrasta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!