Smederevac na Evropskom prvenstvu u streljaštvu

SMEDEREVO, 18. februar 2018 – Veljko Ilić, juniorski reprezentativac „Smedereva“ otputovao je danas u Đer, gde se do nedelje 25. februara, održava Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem, na kome će ove godine biti postignut rekordan broj učesnika: 48 reprezentacija i više od 650 strelaca. Nakon prošlogodišnjeg učešća na Evropskom i Svetskom prvenstvu u disciplinama malokalibarskom puškom, našem strelcu ovo je prvi evropski šampionat na kome će nastupiti za reprezentaciju Srbije vazdušnom puškom. Na vatrenu liniju prvi put će izaći u utorak, 20. februara, kada nastupaju juniori pojedinačno. Dan kasnije, nastupiće i u novoj olimpijskoj disciplini, mešovitim parovima, sa Ivanom Marić, sa kojom je pre petnaestak dana osvojio srebrnu medalju u apsolutnoj konkurenciji na prvom Vojvodina kupu. Ekipno takmičenje, koje se ove godine održava po novim pravilima, na programu je u četvrtak 22. februara. Muški juniorski tim puškom, u kome su pored našeg Veljka Ilića, još i Đorđe Savić i Aleksa Mitrović, najmlađi je deo reprezentacije Srbije, i po rečima Dragana Markovića, sportskog direktora reprezentacije Srbije: Za njih je najvažnije da uče i stiču iskustvo. A ženska juniorska ekipa ima šanse i za visok ekipni plasman, a i za finala. Juniorski timovi pištoljem Srbije ne učestvuju na ovogodišnjem evropskom šampionatu.

Našu zemlju na šampionatu u Đeru predstavljaće ukupno 19 strelaca, a naši seniorski reprezentativci, kao i na prethodnim takmičenjima,  spadaju u konkurente za finala. Od oba tima pištoljem i ženske selekcije puškom se očekuje i visok ekipni plasman. Kao i prethodnih godina među favoritima su i srpski miksevi puškom (Andrea Arsović i Milutin Stefanović) i pištoljem (Zorana Arunović i Damir Mikec), koji su upravo u Đeru, pre dve godine, kada su mešoviti parovi prvi put zvanično uvršteni u program EP, osvojili evropske titule, a zatim ih prošle godine u Mariboru i odbranili. Srebro u juniorskom miksu puškom u Mariboru su osvojili sadašnji seniori Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević. Ukupno je prijavljeno 78 timova puškom i 81 pištoljem. U juniorskim miksevima puškom prijavljeno je 35 timova, i 43 seniorskih, a pištoljem 33 u juniorskoj, a 48 u seniorskoj kategoriji. Seniorska nadmetanja su na programu od 23. do 25. februara.

U cilju promocije takmičenja u mešovitim timovima, kao i novog formata ekipnog takmičenja koje je napravila Evropska streljačka konfederacija i koje je po prvi put uvršteno u zvanični program Evropskog prvenstva vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem, Vladimir Lisin, predsednik ESK-a, dodeliće i lične nagrade za osvajače medalja i finaliste u tim disciplinama.

Pored nove discipline, takmičenja miks timova, koje se sada odvija po novim pravilima, novost je i borba za ekipne medalje. Ranije se plasman određivao zbirom rezultata sva tri člana ekipe u kvalifikacijama. Sada će ekipno takmičenje biti održano posebno. Posle kvalifikacija (u svim disciplinama svaki strelac gađa po 30 dijabola), osam najboljih timova (po zbiru rezultata) odlazi u četvrtfinale i takmičenje se nastavlja po kup sistemu, ekipe se međusobno sastaju. U četvrtfinalu će se boriti prvi protiv osmog u kvalifikacijama, drugi protiv sedmog, treći protiv šestog i četvrti protiv petog tima. Pobednici prolaze u polufinale, a potom slede finale i u meč za bronzu. Ovaj sistem je u revijalnom delu prošlogodišnjeg EP testiran u nekoliko disciplina (puška za seniorke i juniore i pištolj za seniore i juniorke). Srbija je osvojila zlato pištoljem za seniore i srebro puškom za seniorke. Strelci se sada bore isključivo za uspeh ekipe, a ne kao ranije u okviru pojedinačnog takmičenja.

EP u Đeru biće i prvo veliko takmičenje na kome će žene gađati po novim pravilima kvalifikacija. Umesto dosadašnjih 40, pucaće 60 hitaca u kvalifikacijama.

Da podsetimo, u disciplini mešovitih parova vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem ekipu čine dva strelca (jedan muškarac i jedna žena). Svaki član para u kvalifikacijama puca po 40 dijabola, a pet najboljih mikseva prolaze u finale, koje se održava po sistemu ispadanja do 24. serije. Svaka reprezentacija ima pravo da prijavi po dva para po disciplini.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!