Planinarske akcije

SMEDEREVO, 19. februar 2018 – Planinarski sportski klub “Čelik“ prethodnih dana učestvovao je u nekoliko akcija, počev od one koju tradicionalno organizuju Aranđelovčani. Planinarsko društvo “Bukulja“ iz Aranđelovca i ovog puta je organizovalo pešačku turu povodom obeležavanja godišnjice Prvog Srpskog ustanka. Bila je ovo trideseta tradicionalna akcija ovim povodom. Skup planinara bio je u centru Aranđelovca gde je akcija, uz provejavanje snega i otvorena. Nažalost, svi planinari koji su krenuli na akciju nisu stigli na otvaranje, zbog obeležavanja državnosti i prisustva najvišeg rukovodstva države. U pohodu su učestvovala 23 planinara Čelika. Kolona se kretala od zbornog mesta, kroz grad, pored stanice, sve do uzvišenja nazvanog “Karađorđeva stolica“. Sa tog uzvišenja Karađorđe je nadgledao i komandovao borbama sa Turcima u onim prvim danima, nakon odluke u Marićevića jaruzi da se ide na ustanak i oslobođenje od turske okupacije. Stiže se do Orašca, nakon pređenih 4,4 km. Posle ceremonije krenulo se nazad ka Aranđelovcu. Pristizanje u grad, prolaz kroz park Bukovičke banje i dolazak u podnožje Bukulje, na početak staze zdravlja i rekreacije. Stazu je još 1933. godine postavio dr Dušan Mitrović Spira, a na tabli koja nas podseća na postavljača staze piše da je duga 2050 m. Ide se uskom stazom, na kojoj na početku ima pomalo snega, a kako se približava vrhu Bukulje 696 mnv, snega je sve više, pri vrhu i preko 10 cm. Staza je serpentinskog dizajna, a planinari Bukulje potrudili su se da je lepo obeleže i da na krivinama daju informaciju o dužini staze do cilja. Na svakoj krivini serpentine ima i poruka o prirodi znamenitih ljudi novije istorije. Tako između ostalih mogu se pročitati i sledeće poruke: Na 1840 m do cilja, Johan Volfgan Gete – Priroda uvek ima pravo, a pogreške i zablude su ljudske. Naravno, ima još zapisa, ali neka čitaoci ovog teksta prošetaju ovom stazom zdravlja i pročitaju poučne poruke unamenitih ljudi. Tako se stiže do pod vrh Bukulje, jer se na sam vrh ne moše, zaposednut je. Niska oblačnost i magla nije dozvolila da se sa sagrađenog vidikovca baci pogled na grad i delove Šumadije. Tako se lepa pešačka tura, završila u planinarskom domu domaćina, na snegu, posle 4,5 sata aktivnog pešačenja i pređenih 13 km.

Planinsrski sportski klub “Čelik“, u saradnji sa Planinarsko-skijaškim društvom Kopaonik, organizovao je aktivni odmor na Kopaoniku, gde su od 11. do 18. februara boravila 32 člana Čelika, koji su izvodili akcije po program, skijaši su imali zadovoljstvo skijanja na poznatim stazama, a planinari pohod na vrhove u zimskim uslovima. Ovih dana uspenjani su vrhovi Gobelje, Karamana, Vučaka i Suvog rudišta. Odmor se završava, a konačan bilans ispenjanih vrhova i pređenih staza biće urađen po sređivanju utisaka.

Kao što je planirano, u subotu 17. februara počela je škola orijentiringa. Škola je organizovana od strane Komisije za planinarsku orijentaciju i orijentiring kluba. Na poziv Čelika da se Smederevci osposobljavaju za orijentisanje u prirodi, i ne samo u prirodi, prijavilo se 49 sugrađana od kojih je 38 dece, među kojima su najstariji sa 14 godina. Glavni predavač u školi je Dragan Nikolić koji  je kontrolor/savetnik za orijentiring takmičenja sa licencom Međunarodne Orijentiring Federacije (IOF). Draganu pomažu dugogodišnji članovi Čelika i orijentirci. Prvog dana u subotu izvršena je prezentacija orijentiringa, uključujući i gledanje filmova sa svetskih prvenstava. Kroz prezentaciju dat je osvrt na potrebnu opremu i sisteme takmičenja u definisanim kategorijama. Drugog dana, u nedelju, rađen je praktični rad sa instruktorima, najpre u klubu, a potom i na terenu po gradu; orijentisanje karte pomoću kompasa i pomoću objekata; kontrola orijentisanosti karte; savijanje karte i praćenje kretanja na karti palcem. Tura sa kartom u ruci, iz ruke u ruku dece, krenula je ispred Čelika. Trasom do spomenika, onda malo Srbinom, pa Redutskom do parka. Zatim do Đušine, kod Centra za kulturu, pored škole,  pa prema klubu, gde je urađen mali osvrt na turu i dogovor za dalje. Nastavak je sledeća tri vikenda, po programu koji je usvojen na komisiji kluba. Još nije kasno da se radoznali Smederevci uključe u ovu školicu, koja je besplatna. Zainteresovani treba da se jave u klub, gde će o svemu biti obavešteni.

Recimo na kraju da je član Čelika, Dragan Pavlović, u sastavu drugih klubova, učestvovao na zinskom uspnima na vrhove Durmitora, na Savin kuk i Šljeme.  Izveštaj sa ove akcije biće naknadno opisan.

Fotografije iz lične arhive članova kluba Branka Grujića i Dragane Golubović.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!