Obeležen Prešernov dan u Kovinu

KOVIN, 9. februar 2018 – Prešernov dan, jedan od najvećih slovenačkih kulturnih i državnih praznika, pored Slovenije, gde se obeležava od 1941. godine, slavi se i u čitavom svetu, gde god ima Slovenaca, a u Južnom Banatu od pre pet godina, najviše zahvaljujući pančevačkom i južnobanatskom udruženju Slovenaca Logarska dolina, čulo se u pozorišnoj sali kovinskog Doma kulture. Kovinu je, naime, ove godine pripala čast da bude domaćin centralne proslave slovenačke dijaspore u Srbiji.

Skup je počeo intoniranjem himni dveju država u izvedbi školskog hora OŠ „Đura Jakšić“,slovenmačke „Zdravice“, čiji je autor upravo najveći slovenački pesnik France Prešern, i srpske, „Bože pravde“, koju je komponovao Davorin Jenko, kojeg potpisuju kao slovenačkog, ali i srpskog kompozitora, primetila je u svom obraćanju predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.
Svečanost je otvorio pozdravnim govorom Josip Veber, predsednik udruženja Logarska Dolina, koji je istakao da se u Kovinu Prešernov dan praznuje, ponajviše, zahvaljujući kontaktu koji je sa njim pre par godina uspostavio Kovinac Aleksandar Ermenc.
Goste je potom pozdravio i ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparić, s posebnim osvrtom na prisustvo beogradskog nadbiskupa monsinjora Stanislava Hočevara. Zahvalnost domaćinu, ali i Logarskoj Dolini, izrazio je i Saša Verbić, predsednik Saveta slovenačke nacionalne manjine, a goste u prepunoj sali pozdravila je i predsednica opštine Sanja Petrović.
Po poslednje održanom popisu na teritoriji opštine Kovin živi svega trideset i troje građana koji se izjašnjavaju kao Slovenci, ali su uticaj Slovenaca na ovom tlu mnogo veća, istakla je Petrović i podsetila je na ulogu šezdesetak slovenačkih porodica koje su se u drugoj polovini prošlog veka doselile u Kovin s misijom razvoja kovinske bolnice.
“Deo njih se vratio u Sloveniju , a oni koji su stali postali su naše drage komšije i prijatelji. Ovo je za mene i moje saradnike signal da je potrebna još naprednija saradnja, pored kulturne i privredne“, rekla je Petrović pozivajući se na nedavni sastanak premijera dveju zemalja Mira Cerara i Ane Brnabić. u Kranju, gde je rečeno da će Slovenija nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije.
„Nove generacije daju nam nadu da davno stvorene veze predaka ostaju.“
Prisutne je, putem video poruke, pozdravio i ministar za dijasporu u Vladi republike Slovenije Goran Žmavc.
Do kraja, publika je mogla da uživa u predstavama osnovaca kovinske OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca, kao i sa članovima Logarske doline, da se (opet, putem velikog ekrana) podseti lika i dela France Prešerna, ali i nekih velikih hitova od kojih je svakako najpoznatiji evrovizijski nastup iz 1975. godine slovenačke grupe Pepel in kri „Den Ljubezni“, inače omiljene pesme Đoke Čvarkova iz „Državnog posla“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!