You are here

Obeležen Prešernov dan u Kovinu

KOVIN, 9. februar 2018 – Prešernov dan, jedan od najvećih slovenačkih kulturnih i državnih praznika, pored Slovenije, gde se obeležava od 1941. godine, slavi se i u čitavom svetu, gde god ima Slovenaca, a u Južnom Banatu od pre pet godina, najviše zahvaljujući pančevačkom i južnobanatskom udruženju Slovenaca Logarska dolina, čulo se u pozorišnoj sali kovinskog Doma kulture. Kovinu je, naime, ove godine pripala čast da bude domaćin centralne proslave slovenačke dijaspore u Srbiji.

Skup je počeo intoniranjem himni dveju država u izvedbi školskog hora OŠ „Đura Jakšić“,slovenmačke „Zdravice“, čiji je autor upravo najveći slovenački pesnik France Prešern, i srpske, „Bože pravde“, koju je komponovao Davorin Jenko, kojeg potpisuju kao slovenačkog, ali i srpskog kompozitora, primetila je u svom obraćanju predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.
Svečanost je otvorio pozdravnim govorom Josip Veber, predsednik udruženja Logarska Dolina, koji je istakao da se u Kovinu Prešernov dan praznuje, ponajviše, zahvaljujući kontaktu koji je sa njim pre par godina uspostavio Kovinac Aleksandar Ermenc.
Goste je potom pozdravio i ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparić, s posebnim osvrtom na prisustvo beogradskog nadbiskupa monsinjora Stanislava Hočevara. Zahvalnost domaćinu, ali i Logarskoj Dolini, izrazio je i Saša Verbić, predsednik Saveta slovenačke nacionalne manjine, a goste u prepunoj sali pozdravila je i predsednica opštine Sanja Petrović.
Po poslednje održanom popisu na teritoriji opštine Kovin živi svega trideset i troje građana koji se izjašnjavaju kao Slovenci, ali su uticaj Slovenaca na ovom tlu mnogo veća, istakla je Petrović i podsetila je na ulogu šezdesetak slovenačkih porodica koje su se u drugoj polovini prošlog veka doselile u Kovin s misijom razvoja kovinske bolnice.
“Deo njih se vratio u Sloveniju , a oni koji su stali postali su naše drage komšije i prijatelji. Ovo je za mene i moje saradnike signal da je potrebna još naprednija saradnja, pored kulturne i privredne“, rekla je Petrović pozivajući se na nedavni sastanak premijera dveju zemalja Mira Cerara i Ane Brnabić. u Kranju, gde je rečeno da će Slovenija nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije.
„Nove generacije daju nam nadu da davno stvorene veze predaka ostaju.“
Prisutne je, putem video poruke, pozdravio i ministar za dijasporu u Vladi republike Slovenije Goran Žmavc.
Do kraja, publika je mogla da uživa u predstavama osnovaca kovinske OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca, kao i sa članovima Logarske doline, da se (opet, putem velikog ekrana) podseti lika i dela France Prešerna, ali i nekih velikih hitova od kojih je svakako najpoznatiji evrovizijski nastup iz 1975. godine slovenačke grupe Pepel in kri „Den Ljubezni“, inače omiljene pesme Đoke Čvarkova iz „Državnog posla“.

Skorašnji članci