Svetosavska povelja dr Nenadu Petroviću

SMEDEREVO, 26. januar 2018 – Svetosavska povelja za 2017. godinu uručena je večeras dr Nenadu Petroviću za izuzetne rezultate postignute u dužem vremenskom periodu u oblasti zdravstva i humanitarnog rada, dok je Nagrada za stvaralaštvo mladih dodeljena studentima prve godine Elektrotehničkog fakulteta Olji Jakovljević i Aleksi Niševiću, za izuzetne uspehe tokom srednjoškolskog obrazovanja u Gimnaziji Smederevo, kao i učenici prvog razreda iste škole, Anđeli Ćirić, koja je završila Osnovnu školu „Dr Jovan Cvijić” kao učenik generacije i nosilac diplome “Vuk Karadžić” i čak pet specijalnih diploma za ostvarene rezultate na brojnim takmičenjima iz nekoliko predmeta. Priznanja je uručio Branče Stojanović, predsednik Organizacionog odbora Smederevskih svetosavskih svečanosti.

Dr Nenad Petrović je rođen u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Molekularnu biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu završio je sa prosekom 9,00.

Njegova magistarska teza na postdiplomskim studijama, o kloniranju gena za ljudski beta interferon pomoću njegove originalne metode, u to vreme predstavljala je revolucionarni pristup ovoj temi, što je izazvalo veliku pažnju internacionalnih naučnuh krugova.

Doktorske studije završava na Odseku za biohemiju Univerziteta države Njujork (SAD), sa punom državnom stipendijom, a odmah nakon toga počeo je sa radom u Institutu za izučavanje kancerogenih oboljenja Rosfel Park u Bafalu, jednom od najznačajnijih onkoloških instituta u Americi.

Bio je profesor-asistent na Medicinskom fakultetu u Pensilvaniji, viši naučni saradnik na Univerzitetu Zapadne Australije, asistent na Univerzitetu američke države Konektikat.

Objavio je dve stručne knjige i trideset pet naučno-istraživačkih radova. Konsultant je jednog od vodećih svetskih časopisa za vaskularnu biologiju, član australijskog Udruženja za vaskularnu biologiju, američkog Društva za biohemiju i molekularnu biologiju, kao i Udruženja za istraživanje zapaljenskih bolesti Njujorške akademije nauka.

Trenutno je profesor na Fakultetu Južne Australije, a oblast kardiovaskularnih oboljenja i danas je primarna u njegovim naučnim istraživanjima.

Ovogodišnji dobitnik Svetosavske povelje je i čovek velikog srca, humanista i iskreni patriota. Bavio se humanitarnim radom pomažući srpskoj deci iz područja zahvaćenim ratom u Bosni. Kao član američkog Udruženja srpskog jedinstva organizovao je mnogobrojne pošiljke humanitarne pomoći i lekova i doprineo izgradnji sirotišta u Srbiji za decu čiji su roditelji stradali u ratu u Bosni. Kao predsednik  Srpskog nacionalnog saveza u Zapadnoj Australiji doprineo je boljem položaju srpskih imigranata, a tokom bombardovanja SRJ 1999. u Australiji je organizovao brojne aktivnosti kojima je skrenuo pažnju javnosti na nepravde koje podnosi srpski narod. Urednik je knjige “Jugoslavijo, u srcu te nosim”, zbirke originalnih tekstova običnih ljudi u Srbiji, objavljenih na internetu tokom bombardovanja.

Svetosavsku besedu kazivao je protojerej Željko Đurić, a smisao značenja školske slave  pokazali su prigodnim programom učenici Osnovne škole “Dr Jovan Cvijić”, škole domaćina ovogodišnje slave.

Hor Radio-televizije Srbije, pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića, otvorio je svečanost Svetosavskom himnom, u nastavku programa izveo još nekoliko numera izmamivši dva bisa smederevske publike i na samom kraju svečane akademije u okviru Smederevskih svetosavskih svečanosti, izvođenjem “Tamo daleko” još jednom pokazao nesporni kvalitet horskog izvođenja uz. vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!