Stižu prinudni upravnici zgrada?

Izvor: Beta i RTS, 18. januar 2018 – Lokalna samouprava Smederevske Palanke od sledeće nedelje će početi da postavlja prinudne upravnike po stambenim jedinicama u kojima nije postavljen upravnik.

Na sednici Privremenog organa opštine Smederevska Palanka odlučivaće se o ceni po kvadratu za investiciono ulaganje u stambenu jedinicu.
U nadležnosti Komunalne inspekcije biće da prinudnom upravniku naloži registrovanje stambene zajednice.
Treba da bude utvrđena je i minimalna cena za prinudnog upravnika koju će stanari plaćati jer se nisu odlučili za povoljniju varijantu.

Rok za upis stambenih zgrada u registar istekao je 12. decembra. Ukoliko se do tog datuma stanari nisu dogovorili o izboru upravnika, lokalna uprava je obavezna da postavi prinudnog. Šta je urađeno u Smederevu proverava Komunalna inspekcija.

Mali broj stanara stambenih zgrada, doneo je odluku da prethodnog predsednika kućnog saveta zadrže na poziciji upravnika zgrade, delimično jer su i sami predsednici bili protiv takve odgovornosti.

Ukoliko se ništa ne uradi, zgrada će i dalje da propada, ističe naš sagovornik: „Stanari su neodgovorni, i da je to više od 10 stanara, u redu je, ali nas je četiri stanara u ulazu i ne možemo da se dogovorimo. Ja jedva čekam prinudnog upravnika.“

Neki su se već dogovorili i odlučili  se za ranijeg predsednika kućnog saveta.

U Smederevu ima 120 višespratnica koje bi trebalo da oforme stambenu zajednicu, jer će u suprotnom to za njih uraditi lokalna samouprava postavljenjem prinudnog upravnika. Samo 40 odsto stambenih jedinica je uputilo zahtev za upis u registar, a komunalna inspekcija trenutno obilazi teren i dostavlja obaveštenja.

„Imamo mnoge objekte gde nemaju formirane skupštine stanara“, ističe Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanističko-komunalne i imovinskopravne poslove, „ne samo u Smederevu, govorim i šire u drugim gradovima u Srbiji. Jedan takav sistem je morao da se prevaziđe, upravo ovim Zakonom o stanovanju koji je donet prošle godine i na ovaj način će se urediti jedan odnos zgrade, odnosno stanara u zgradi i lokalne samouprave.“

Nakon dobijanja obaveštenja, stanari zgrada imaju rok od 15 dana, u kojem mogu podneti zahtev za dobijanje rešenja za formiranje stambene zajednice.

Do sada su ekipe Komunalne inspekcije ustanovile da je na teritoriji grada u više od 40 odsto višespratnica potreban prinudni upravnik. Trenutno na teritoriji grada radi pet upravnika zgrada, a kada se inspekcija i nadzor završe, taj broj biće daleko veći.

Prema Zakonu o stanovanju, kazna za one koji nemaju broj stana na vratima može iznositi i do 2.000 dinara, a visina plate prinudnog upravnika biće određena na osnovu uputstava nadležnog Ministarstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!