Uhapšeni zbog finansijskih malverzacija

BEOGRAD/VELIKA PLANA/SMEDEREVO, 28. decembar 2017 – Policija je u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija uhapsila 30 osoba po sumnjom da su počinili više koruptivnih krivičnih dela. Među uhapšenima je i vršilac dužnosti odgovornog lica akcionarskog društva „Mlekara Plana“ B.P. (1959), za koga se sumnja da, u saizvršilaštvu sa još jednim licem, protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, od marta 2014. do avgusta 2016. godine, prilikom isplate zarade radnicima nije uplaćivao obračunate poreze i doprinose čime ih je oštetio za 15.052.000 dinara i uskratio im pravo na zdravstveno osiguranje.

Uhapšeno je  i odgovorno lice preduzeća “Metalik-Smederevo“ Lj.A. (1970), za koga se sumnja da je od februara do maja 2016. godine nabavio sekundarne sirovine, koje nije prikazao u poslovnim knjigama. U cilju prikrivanja krivičnog dela, kako se sumnja, Lj.A. je nabavio falsifikovane fakture koje su navodno bile izdate od jednog preduzeća za reciklažu, u vrednosti od 12.209.300 dinara. Na ovaj način, pošto nabavka sirovina nije bila prikazana i obračunata u poreskim prijavama, osumnjičeni je budžet Republike Srbije oštetio za 1.320.766 dinara. Lj.A. je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, a protiv tri osobe od kojih je nabavljao sirovinu biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su i ovlašćeno lice za zastupanje privrednog društva „Reciklažni centar-prerada“ i „Total sirovina promet“ Z.R. (1971),  zbog sumnje da je od 2012. do kraja 2014. godine, kao zastupnik privrednih društava „Reciklažni centar-prerada“ i „Total sirovina promet“ sa njihovih računa, na osnovu falsifikovanih otkupnih listova, podigao 18.087.609 dinara. Taj novac, kako se sumnja, nije prikazan kao prihod u poreskim prijavama, pa je osumnjičeni na taj način oštetio budžet Republike Srbije za 3.445.639 dinara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!