PK Čelik – akcije, usponi i takmičenja

SMEDEREVO, 26. decembar 2017 – Planinarski klub Čelik je proteklih dana učestvovao u nekoliko akcija, takmičenju u orijentiringu učenika Gimnazije, pešačenju u okviru akcije “Avala iz 4 pravca” i Visokogorskom usponu na najviši vrh Šar planine.

Gimnazija u Smederevu u okviru školskog sporta, kojem pripada i orijentiring, odlučila je da se oproba i u ovom sportu. Planinarski klub Čelik bio je tehnička podrška, što je podrazumevalo pripremu karte za takmičenje pod nazivom Promo trka. Zatim je učenike trebalo obučiti da na poznatom terenu učestvuju u takmičenju. Ova osnovna obuka je odrađena kroz prezentaciju orijentiringa i obuku sa kartom i kompasom. Organizacija takmičenja je obuhvatila postavljanje staze sa kontrolnim tačkama i sistema za registraciju vremena prolaska takmičara na stazi. Članovi Čelika su postavili stazu u užem centru Smedereva, dužine 0,9 km sa 10 kontrolnih tačaka. Stazu je konstruisao i postavio licencirani međunarodni  kadar orijentiring sporta, član PK Čelik, Dragan Nikolić. Na ovoj stazi vršena je kontrola takmičenja i registracija rezultata, sa ciljem obezbeđenja regularnosti. Trka je održana u nedelju, sa startom na Gradskom trgu, gde je bio i cilj. Učestvovalo je 16 učenika Gimnazije, po 8 devojaka i mladića i 7 rekreativaca koji su želeli da se oprobaju u ovom sportu.  Najbolje vreme, u ženskoj konkurenciji od 6 minuta 20 sekundi i 2 desetinke imala je Aleksandra Simonović, dok je u muškoj konkurenciji najbolji rezultat sa 7 minuta 53 sekunde i 8 desetinki ostvario Đuro Vukelić. Ovim promo takmičenjem otpočelo je takmičenje u orijentiringu kao školskom sportu. U tu svrhu već su pripremljene karte za takmičenja u osnovnim školama Branislav Nušić i Jovan Jovanović Zmaj. Izrada osnova i karata za ostale osnovne škole u Smederevu su u toku i treba ih očekivati do kraja januara.

Tradicionalnu planinarsku akciju ,,Avala iz 4 pravca“, za kraj sezone pešačenja i uspona na vrhove, ove godine organizovali su Planinarsko-skijaško društvo “Kopaonik“ i PK “Avala“ iz Beograda.  Na ovoj, kao i na ranijim akcijama učestvovali su i članovi PK “Čelik“. Od četiri ponuđena pravca, članovi našeg kluba odlučili su se za najdužu ponuđenu stazu, od Jajinaca. U ponudi su bile i staze iz Leštana 10 km, Ripnja 9 km i Resnika 7 km. Na stazu dugu 12 km krenulo se od spomenika u Memorijalnom centru Jajinci. Posle odavanje pošte nastradalima, 92 planinara i 4 vodiča krenuli su stazom pored humki streljanima. U toj skupini bilo je i 4 planinara PK Čelik. Šumskim putevima za 40 minuta umerenog tempa stiže se u Kumodraž kod spomenika čuvenom vojskovođi iz balkanskih i Prvog svetskog rata Vojvodi Stepi Stepanoviću. Kratak predah za po neku fotografiju pored statue čuvenog vojskovođe, pa dalje. Malo kroz Kumodraž, pa na šumski put ka Belom Potoku. Onda kroz naselje, pa odvajanje na šumske staze i puteve Avale, sve do groba Neznanom junaku. Tu je bio kraj uspona, uz fotografisanje, pa silazak do planinarskog doma Čarapićev brest. Ova staza sa 370 m uspona pređena je za četiri sata uz kraće odmore. Potom, ručak i druženje u domu sa planinarima iz drugih klubova za kraj sezone uspona.

U okviru republičke akcije Planinarskog saveza Makedonije, na usponu na drugi po visini vrh Makedonije i najviši vrh Šar planine, Titov vrh (2747 mnv), u nedelju je učestvovalo 9 članova PK Čelik. Na uspon po snežnom terenu krenulo se od turističkog mesta, zimskog sportskog centra Popova Šapka, sa nadmorske visine 1620 m.  Išlo se klasičnom rutom za zimske uspone po visokom snegu i jakom vetru, najpre stazom do Bakardana, a onda pored žičare. Kako se dobijalo na visini uspon je bio sve zahtevniji i teži, posebno za one koji nisu imali opremu za ekstremne zimske uslove. Kada je savladana visinska razlika od 700 m, za sve one koji nisu bili potpuno spremni doneta je odluka da se vrate i pokušaju uspon nekom drugom prilikom. U toj većoj grupi povratnika bilo je i 8 planinara Čelika. Grupa od 11 najspremnijih planinara, među kojima je i član Čelika Dragan Pavlović, odvažila se i organizovano otišla dalje. Grupa je izašla na vrh i tako potvrdila svoje visoke sposobnosti. Planinari su se u ranim jutarnjim šasovima vratili u Smederevo. Ovim je završena ovogodišnja sezona uspona, na koje su u smederevskom klubu ponosni.

Fotografije iz arhive Branka Grujića

Skorašnji članci

error: Content is protected !!