Hapšenja zbog finansijskog kriminala

SMEDEREVO/VELIKA PLANA/SMEDEREVSKA PALANKA, 20. decembar 2017 –  Prethodnih nekoliko dana, u nizu akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije širom Srbije, uhapšeno je i više osoba iz Smedereva, Velike Plane i Smederevske Palanke za koje se sumnja da su počinili poduži spisak koruptivnih krivičnih dela.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su zaposlenog u kompaniji „Dunav osiguranje“ V.M. (1985) i još jednu osobu sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica,  falsifikovanje službene isprave, pronevera i prevara. Sumnja se da je V.M. od maja 2011. do maja 2016. godine sa osiguranicima zaključio 81 polisu osiguranja od auto-odgovornosti kompanije „Dunav osiguranje“, u koje je unosio pogrešne tarifne grupe, tretirajući vozila standardne kao vozila specijalne namene iako to nisu. Na taj način V.M. oštetio je kompaniju “Dunav osiguranje“ za  2.918.913 dinara. Takođe, sumnja se da je V.M. od januara 2015. do juna 2016. godine pribavio protivpravnu imovinsku korist od 100.770 dinara, tako što je novac od naplaćenih premija po osnovu zaključenih polisa od auto-odgovornosti kompanije „Dunav osiguranje“, koji mu je poveren u radu, prisvojio za sebe.

Drugoosumnjičenom G.R. na teret se stavlja da je, lažno se predstavljajući kao lice ovlašćeno za posredovanje u registraciji vozila, dovodio u zabludu osiguranike da su premije polise osiguranja kompanije „Dunav osiguranja“ za teretna motorna vozila standardne namene obračunavane i plaćene za teretna motorna vozila specijalne namene. Na taj način, G.R. je razliku u premiji od 1.754.657 dinara prisvojio za sebe.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

Policija je, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Velikoj Plani, uhapsila i pet osoba osumnjičenih da su mahinacijama sa falsifikovanim računima izbegli plaćanje poreza i oštetili budžet Republike Srbije za 2.500.000 dinara, kao i druge poverioce.

Pod sumnjom da su počinili krivična dela oštećenje poverilaca, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave uhapšena su odgovorna lica privrednog društva „Anpego road“ G.R. (1971) i S.P. (1974), odgovorna lica  privrednog društva „Acen“ N.P. (1971) i V.P. (1972) i  ovlašćeni zastupnik „Pekara Loolek“ I.R. (1983).

Oni se terete da su tokom ove godine, po prethodnom dogovoru, u nameri da oštete druge poverioce, na osnovu falsifikovanih računa, sa računa privrednog društva „Anpego road“ na račun privrednog društva “Acen“ uplatili 12.861.487 dinara.

Sumnja se da su odmah po uplati novac, u većem delu, vratili na ruke odgovornim licima privrednog društva „Anpego road“, čime je izbegnuto plaćanje drugim stvarnim poveriocima tog preduzeća, kao i plaćanje poreza na ostale prihode.

Takođe se sumnja da je drugi deo novca prenet na račun “Pekara Loolek“.

Svi su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani.

Uhapšeno je i odgovorno lice u knjigovodstvenoj agenciji “Bilans Mira“ V.P. (1974), zbog sumnje da je počinila krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja. Sumnja se da je V.P.  od januara 2012. do jula ove godine, neovlašćeno sa računa svojih klijenata prenosila novac na račun svoje knjigovodstvene agencije i svoj račun. Na taj način, kako se sumnja,  V.P. je oštetila više privrednih društava i budžet Republike Srbije za 8.000.000 dinara. I ona je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom tužilaštvu.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani, podneta je krivična prijava protiv dvojice odgovornih lica UR „Mesh Plus“ u Smederevskoj Palanci i još jedne osobe iz Smedereva, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, falsifikovanje službene isprave i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću. Sumnja se da ova dvojica, odgovorna lica UR „Mesh Plus“, nisu zaključili ugovor o radu za 11 radnika, niti su ih prijavili na obavezno osiguranje i na taj način radnici su oštećeni. Sumnja se i da je treći osumnjičeni pružao muzičke usluge u UR “Mesh Plus“ za koje je dobio novčani iznos od 39.000 dinara, a da pri tome nema registrovano pravno lice, niti zaključen ugovor sa UR „Mesh Plus“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!