Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Velikoj Plani

VELIKA PLANA, 5. decembar 2017 – Udruženje Podunavska inicijativa realizuje projekat „I moje je pravo“ i pred Vama je  prvi medijski sadržaj. Kompletan projekat radimo u saradnji sa predstavnicima osoba sa invaliditetom u Velikoj Plani, od odabira tema, sagovornika, do samog oblikovanja finalnog medijskog sadržaja, sve u pokušavaju da predstavimo ovu veoma važnu društvenu problematiku iz njihove percepcije. Na taj način želimo da uključimo sve aktere, sa ciljem da zajednički utičemo na svest celokupne lokalne populacije, kako bi kvalitativno, svi zajedno, promenili odnos prema osobama sa invaliditetom. O tome se možete upoznati uvidom u posebnu kategoriju na portalu www.podunavlje.info, pod imenom „Za život bez prepreka OSI“, a sličnu ideju imamo i u vezi sa projektom koji realizujemo, uz pomoć lokalnog stručnog tima u Velikoj Plani, pod nazivom „I moje je pravo“.

Prvu temu u okviru projekta, baš u konsultaciji sa stručnim timom, posvetili smo obeležavanju 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Povodom ovog značajnog datuma, članovi Udruženja „Volja za životom“, zajedno sa osobama sa invaliditetom, pripremili su predstavu „Različitost za poštovanje“. Kako autori i akteri objašnjavaju, i u ovom slučaju cilj je bio podizanje svesti u široj lokalnoj zajednici o poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, diskriminaciji kojoj su neretko izloženi, sve s namerom da se ona prevaziđe.

Organizatori predstave su, pre samog izvođenja, govoreći o 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, podsetili na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom; siromaštvom i visokom stopom nezaposlenosti. To su najveći problemi ovog nemalog dela ukupne populacije, koliko je to – ne postoje precizni podaci, ali se procenjuje da u Srbiji ima oko 800.000 osoba sa invaliditetom.

„Republika Srbija je postigla napredak u pogledu zakonske i podzakonske regulative, kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom, ali je i dalje prisutan problem odgovarajuće implementacije. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, na teritoriji opštine velika Plana, položaj osoba sa invaliditetom je znatno poboljšan, sprovođenjem usluga iz sistema socijalne zaštite za koje je Udruženje „Volja za životom“ dobilo licence. Usluge koje se pružaju podjednako su važne korisnicima, njihovim porodicama, nastavnicima u vaspitno obrazovnom sistemu i lokalnoj zajednici. Aktivna politika zapošljavanja osoba sa invaliditetom podrazumeva mere i podsticaje usmerene na podizanje motivacije, zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa invaliditetom u skladu sa zakonom“, čulo se u uvodnom delu, pre početka predstave.

„Različitost za poštovanje“ je svima koji su se zatekli u sali, a bila je kao retko kad puna, na vrlo jasan način ukazala da osobe sa invaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobnosti i znanja i da u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kojem žive.

Nemanja Stamenković, član Udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“, u izjavi za Podunavlje.info, izrazio je zadovoljstvo izvedenom predstavom.

„U predstavi sam glumio mašinskog inženjera. Zaista sam se potrudio da to bude dobro. Drago mi je da je bila puna sala i da je publika lepo reagovala na predstavu, što je negde i cilj ove priče. Poruka je da smo svi jednaki, da nema različitosti. To je ono što bih naglasio, da ne treba da se pravi razlika među ljudima, koja se inače, nažalost, pravi. Iskreno, kao društvo nismo dostigli nivo kojim bih bio zadovoljan. Moram da naglasim, diskriminacija postoji na svakom koraku, često nas ljudi gledaju kao drugačije, još uvek. To treba promeniti. Što se medija tiče, šalje se dobra slika onoga što smo sada predstavili, ove večeri, ali mislim da bi bilo dobro kada se na osobe sa invaliditetom ne bi obraćala pažnja samo 3. decembra, kada obeležavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovakvih programa bi trebalo da bude više i češće“, rekao je Nemanja.

Nakon predstave, u Galeriji Doma omladine, otvorena je prodajna izložba radova koje izrađuju korisnici Radnog centra za osobe sa invaliditetom i Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Lane“.

„Naša organizacija, Udruženje osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom ’Volja za životom’, pored Dnevnog boravka, pored pružanja usluga, ima takođe i Radni centar za osobe sa invaliditetom. Sve ovo što vidite sad, prave deca sa invaliditetom. To su dekorativne sveće, ikone, magnetići, satovi i još dosta toga.. Jedan deo izvozimo, deo prodajemo ovde na štandovima, neke firme kupuju od nas… Velika je proizvodnja, a u bliskoj budućnosti planiramo da to pretvorimo u preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, izjavio je za Podunavlje.info Radovan Radulović, predsednik Udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“.

Predstavu je gledao, a potom i izložbu radova obišao i Igor Matković, predsednik Opštine Velika Plana.

„Bili smo svedoci divne predstave, ali i velikog truda koji je sigurno bio neophodan da osobe sa invaliditetom učine da bi je ovakvu pripremile za sve nas. Mi, mislim na društvo u celini, moramo da im budemo od pomoći, na svaki način na koji možemo, da ne budu u centru naše pažnje samo na ovaj jedan dan. Nadam se da su oni zadovoljni onim što mi u opštini radimo za njih. I ove godine smo izdvojili sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, svi koji su bili na Birou u tom trenutku su dobili priliku da rade u Velikoj Plani. Nastavićemo sa tom praksom i u idućoj godini, uz sve drugo što činimo da ima olakšamo život, jer smatram da je, osim ekonomskog momenta, to bitno jer i nama i njima pokazuje ono što je poruka ove predstave – da je ’Različitost za poštovanje’“, kazao je nakon zajedničkog fotografisanja sa akterima i ekipom predstave predsednik planjanske opštine.

Značaj obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, za Podunavlje.info,  istakla je Danijela Jovanović, diplomirani psiholog.

„U našoj sredini ne postoji dovoljno osetljivosti prema osobama koje imaju bilo koju vrstu invaliditeta. Imamo sreću da u Velikoj Plani imamo ovo naše Udruženje (CDP „Volja za životom“) i Radovana (Radulović, predsednik Udruženja) koji se zalaže da omogući sve što treba osobi koja ima ovaj problem. Nažalost, u odnosu na druge zemlje u Evropi, mnogo kasnimo, što se tiče savremene opreme, pomagala, koja bi u mnogome olakšala život osobama koje imaju bilo koju vrstu invaliditeta. Generalno, ove osobe su ’nevidljive’ u društvu.“

Ana Kostadinović, diplomirani pedagog, upoznala nas je sa podatkom da je od ukupno 150 članova Udruženja osoba sa CDP „Volja za životom“, njih 46 je sa dečijom i cerebralnom paralizom, a ostali imaju druge vrste invaliditeta. Neki od invaliditeta su genetski uzrokovani, a pojedine osobe su tokom života imale neke od nezgodnih situacija koje su dovele do određenog invaliditeta.

„Mi smo jedna od retkih organizacija koja vodi evidenciju i piše, a želja nam je da i ostale ustanove, prvenstveno, Dom zdravlja, Centar za socijalni, ukoliko ne krše pravilo privatnosti, nam daju podatke o tome. Jedan od ciljeva pri osnivanju Udruženja bio je i da se vidi koliki je broj takvih osoba u ovoj lokalnoj zajednici. Ranije nije bilo podataka o tome. Eto nas danas, pružamo tri vrste usluga i uporedo su članovi Udruženja uključeni u aktivnosti povodom određenih događaja. Obeležava se Nedelja solidarnosti (krajem oktobra), pripremamo i Novu godinu i svaki praznik obeležavamo. Udruženje ima i Klub, gde se osobe sa invaliditetom okupljaju, druže, za njih se organizuju različite vrste radionica, a organizuju se i izleti. Ono što je u planu i jedan od postavljenih ciljeva je ’Stanovanje uz podršku’“, rekle su, pored ostalog, stručne radnice u izjavi za Podunavlje.info.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i desetogodišnjice rada, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom u saradnji sa Ministarstvom za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, a pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Aleksandra Vučića, u ponedeljak je, u svečanoj sali Palate Srbije organizovala svečanu akademiju. Pored obraćanja zvaničnika u okviru svečanog programa, sastavni deo manifestacije činila su još dva događaja: partija šaha koju su igrali državnici i slepi šahisti, a drugi je Smotra stvaralaštva osoba sa invaliditetom iz Srbije koji su u holu izložiti svoje radove. To je bila dobra prilika da se javnosti i najvišim državnicima pokaže kreativnost i mogućnosti stvaralaštva osoba sa invaliditetom. Ovom važnom skupu i samoj izložbi, svoj doprinos su dali i članovi Udruženja osoba sa CDP Volja za životom” iz Velike Plane.

 

Projekat “I moje je pravo” je sufinansiran iz budžeta Opštine Velika Plana, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj: 011-59/2017-III od 19.10.2017. godine, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!