Na Smotri Živke Matić u Požarevcu Planjani i Smederevci

POŽAREVAC, VELIKA PLANA, SMEDEREVO, 4. decembar 2017 – U Centru za kulturu Požarevac sinoć je počela Deseta smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja  “Živka Matić”, na kojoj će u takmičarskom delu učestvovati i Centar za kulturu “Masuka” iz Velike Plane sa predstavom “Via Doloris”, u režiji Miloša Jagodića, kao i smederevsko Pozorište “Kreativni haos” sa komadom Ljubomira Simovića “Putujuće pozorište Šopalović”, u režiji Nevene Rakočević.

Na otvaranju su amateri Pozorišta “Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi odigrali “Mi čekamo bebu” Stevana Koprivice, u režiji Miloša Jagodića, a požarevačka publika u takmičarskom delu smotre videće i predstavu “Pokondirena tikva”, Pozorišta “Kastelum” iz Kostolca.

Na kraju Festivala, žiri će proglasiti najbolju predstavu i glumački par, u čiju čast će glumci Pozorišta “Milivoje Živanović” iz Požarevca izvesti predstavu “Znakovi”, po tesktu Ive Andrića.

Na otvaranju manifestacije, sinoć je predstavljena monografija “Naša Živka”, u izdanju Centra za kulturu Požarevac i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

– Požarevački Centar za kulturu prethodnih godina imao je samo jednu njenu fotografiju. Sticajem okolnosti upoznali smo u Beogradu porodicu koja čuva uspomenu na glumicu Živku Matić. Kod njih smo videli stotine fotografija, diploma, zahvalnica, ličnih stvari, koje su nam poslužile da napišemo ovu monografiju – rekao je Dragi Ivić, direktor Centra za kulturu Požarevac.

Glumica Živka Matić (1923-1998) rodom je iz Požarevca, poznata je po ulogama u brojnim TV serijama, među kojima su najpopularnije bile “Građani sela Luga” i “Ljubav na seoski način”.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!