Izložba Slobodana Trajkovića „Prisutno i odsutno“ 

SMEDEREVO, 17. novembar 2017 –  U Gradskoj galerija savremene umetnosti Smederevo danas će biti otvorena izložba Slobodana Trajkovića pod nazivom „Prisutno i odsutno“, a pred publikom će biti do 5. decembra.

„Prisutno i odsutno“ autora Slobodana Trajkovića predstavlja grupnu instalaciju samostalnih radova koji kao zbir materijala, ideja i fokusa zajedno proizvode jedinstvenu atmosferu radionice čula, misaonih radnji i značenja. Sam umetnik ne fokusira se na jedno umetničko delo ili misao, nego pokušava da svojim radovima predstavi svoj celokupan kontekst stvaranja.

Iako je po obrazovanju slikar, Slobodan Trajković se osim crteža, akvarela i ulja na platnu-objekata, koji su činili njegov umetnički jezik 80-ih godina prošlog veka, sve više u novijim radovima okreće skulpturi i instalaciji, zadržavajući međutim i dalje njihovu slikarsku naraciju i senzibilitet.

Ono što svakako čini motive Trajkovićevih radova proističe prvenstveno iz njegove individualne mitologije. Odlikuje ih čulnost, tananost i plastička zaokruženost, praćena bogatom mentalnom kreacijom i idejom o otvorenom delu. Autor u svojim radovima razmatra umetničko delo kao otvoreno, jer smatra da ono predstavlja zbir utisaka koji su prisutni kod onog koji ga posmatra. Stoga se i postavljena izložba u Smederevu, što sugeriše i sam naziv, kao i obiman tekst u katalogu, bavi istaknutim pitanjem prisustva o odsustva. Jer, kako naznačava autor nije prisutno samo ono što je prisutno, već je prisutno i odsutno koje nije rečeno, jer ostaje u nama da oformi vezu između prošlog, sadašnjeg i budućeg.

“U tom kontekstu, pomoći će nam i zapažanja Andree Gejer o umetničkoj praksi, koja predstavljaju sveobuhvatanu platformu u kojoj ona prepoznaje umetnika sa ciljem ne samo da analizira ili predstavlja umetničko delo, već i da aktivno kreira mesto koje sugeriše misaono okruženje, osporavajući ga ne borbom već prisustvom na mestu proizvodnje.”(Citat iz kataloga).

Slobodan Trajković je multi-medijalni umetnik, gostujući professor na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu, predavač multimedija predmeta na programu doktorskih studija na istom fakultetu i pisac o savremenoj umetnosti. Osnovna karakteristika njegovog rada je građenje metafore o životu i njegove turbulencije u kontekstu društvenih, kulturnih i političkih odnosa u kojima živimo.

Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1978. godine i magistrirao na istom fakultetu 1980. Dve godine kasnije, dobio je stipendiju francuske vlade za studije na l’Ecole Nationale, Superieure des Beauk Arts u Parizu.

Svoje radove izlagao je u galerijama i muzejima u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Država; kao što je Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Moderna galerija u Ljubljani, ACA galerija u Njujorku, Stefan Stux galerija u Njujorku, Moderna galerija u Rijeci, Mint muzej u Šarlotu, Severna Karolina, Alternativni muzej u Njujorku, Instituta za savremenu umetnost u Singapuru itd.

Za svoj rad je dobio brojne nagrade. Živeo je u Njujorku od 1988. do 2005. Od tada živi i radi u Londonu i Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!