Javni uvid u nacrt PDR-a „Marina Smederevo“

SMEDEREVO, 16. novembar 2017 – Odeljenje za urbanističko-komunalne i imovinsko-pravne  poslove Gradske uprave Smedereva je saopštilo da je od danas izložen na javni uvid nacrt Plana detaljne regulacije „Marina Smederevo“.

Javni uvid predviđeno je da traje do 15. decembra, u zgradi Gradske uprave Smedereva, Omladinska br. 1, u holu ispred skupštinske sale, radnim danima od 11 do 14 časova, a nacrt ovog planskog dokumenta biće izložen i na internet stranici Grada Smedereva.

U toku javnog uvida, zainteresovana pravna i fizička lica mogu ovom Odeljenju da dostave svoje primedbe i sugestije, isključivo u pisanom obliku, preko pisarnice (na šalteru ili preporučenom pošiljkom), najkasnije do 15. decembra.

Javna sednica Komisije za planove grada Smedereva održaće se 18. decembra, u 9 časova, u zgradi Gradske uprave Smedereva. U toku javne sednice, sva prisutna pravna i fizička lica, koja su podnela primedbe u vezi sa nacrtom plana u pisanom obliku, mogu da obrazlože primedbe pred Komisijom za planove grada Smedereva.

Podunavlje.info podseća da je Studija izvodljivosti „Marine Smederevo“, još 2011. godine predstavljena kao najozbiljniji projekat na ovu temu urađen do tada (a i do sada), sa grubom procenom potrebne investicije od oko 19 miliona evra.

Marina u Smederevu nalazi se u koritu reke Jezave, nizvodno i u zaleđu Smederevske tvrđave, što otvara realnu perspektivu razvoja međunarodnog rečnog turizma, čulo se tom prilikom.

Studija je predvidela uređenje postojeće lokacije i izgradnju osnovnih i pratećih sadržaja jedne moderne marine, sa zatvorenim bazenom i hotelom u zaleđu.

Gruba finansijska kalkulacija projektovala je pomenuti iznos od oko 19 miliona evra, kao ukupnu investiciju izgradnje marine. Autor projekta je na ove iznose dodao oko 13,5 miliona evra za izgradnju zatvorenog bazena i za hotel nešto više od 27 miliona evra, što daje konačnu cifru od oko 60 miliona evra.

Studija je predvidela i četiri glavna mola u obliku latiničnog slova U, sa ukupno oko 150 plovila, plus tri mesta za brodove dužine 20 metara i više, a na Dunavu kod ulaza u marinu i mesto za pristajanje turističkih brodova, kruzera.

Projekat u Smederevu trebalo je da bude polazna osnova za koncept razvoja marina na celom Dunavu. Dalji koraci, rečeno je te 2011. godine, predviđaju izradu Plana detaljne regulacije (!?), objavljivanje i promovisanje projekta u 2012. godini, kada je trebalo da bude i osnovano preduzeće za razvoj projekta.

Početak projekta izgradnje ovom studijom je planiran 2015. godine, a početak rada preduzeća dve godine kasnije (2017). Od svega pomenutog, do danas, ništa nije realizovano.

U međuvremenu je Grad Smederevo, u saradnji sa Opštinom Gilad iz Rumunije, otpočeo samo realizaciju projekta „Vodeni sportovi-zdrava budućnost za našu decu“, čija je vrednost 829.000 evra, od čega je nešto više od polovine namenjeno za izradu projektno-tehničke dokumentacije zatvorenog bazena u Smederevu (planiran na prostoru smederevske marine), a ostatak za izgradnju sportskog centra sa otvorenim bazenom u Giladu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!