Obnovljen spomenik u Markovcu

MARKOVAC, 15. novembar 2017 – Prijemom radova, koji je obavljen 14. novembra, završena je sanacija Spomenika izginulim, pomrlim i nestalim Markovčanima za oslobođenje i ujedinjenje u ratu 1912-1918. godine, objavio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Radovi su, podsetimo, započeti sredinom septembra tekuće godine, a realizovani su pod stručnim konzervatorskim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik je u blizini osnovne škole u centru Markovca, a svečano je otkriven na dan proslave oslobođenja sela u Prvom svetskom ratu 27.10.1940. godine. Čine ga skulptura vojnika klesana u kamenu, kameni postament sa četiri mermerne spomen ploče i betonske stope, a neposredno oko spomenika postavljena je lančanica od kovanog gvožđa koju nose kameni stubići.

Vajar Vladislav Lađić koji je izvodio radove ispred Privrednog društva „Garnet“ d.o.o. Beograd, hemijskim sredstvima i mehanički je očistio sve delove spomenika od nečistoća (lišajeva, čađi, korozije, grafita i sl.), uklonio sve neadekvatne i dotrajale plombe sa skulpture, postamenta i betonske stope, aseptički zaštitio sve kamene površine, restaurirao sva oštećenja prema strukturi, formi i boji na mestu oštećenja, očistio, ispolirao i zaštitio mermerne ploče na postamentu sa imenima poginulih, a slova po potrebi produbio i obojio crnom bojom za kamen i na kraju spomenik zaštitio hidrofobnim sredstvom.

Ukupna vrednost izvedenih radova bila je 780.995,55 dinara bez PDV-a, odnosno 937.194,66 sa PDV-om, a finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije – Sektor boračko-invalidske zaštite za radove na vojnim memorijalima i mestima stradanja u zemlji i inostranstvu.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!