Planinarske akcije na terenu Pasjače

SMEDEREVO, 13. novembar 2017 – Planinarski klub Čelik je ovog vikenda imao akcije na terenu Pasjače, kod Prokuplja, izvestio je za Podunavlje.info Branko Grujić, član smederevskog kluba, učesnik takmičenja u orijentaciji.

Skup planinara u organizaciji PSK Toplica iz Prokuplja bio je kod planinarskog doma u selu Rastovnica, u podnožju planine Pasjača. Organizator se potrudio da u istom terminu organizuje dve akcije. Prva se odnosi na pohod Malom topličkom transverzalom, dok je druga vezana za planinarsku orjentaciju.

Toplička transverzala ima svrhu da planinarima i svim ljubiteljima prirode predstavi prirodne znamenitosti Toplice povezane kroz jedan pešački put ukupne dužine 122 km, preko 14 vrhova od Prokuplja do Prolom banje. Na transverzali se nalaze dva stara grada, opservatorija, nekoliko crkava i Đavolja varoš. Planinarski putevi Topličke transverzale povezuju planine na relaciji Prokuplje – Prolom banja i to: Hisar 358 mnv, Pasjača 971 mnv, Vidojevica 1155 mnv, Rgajska planina 1017 mnv, Arbanaška planina 1260 mnv, Radan 1409 mnv, Đavolja varoš 700 mnv i Prolom banja 610 mnv. Transverzala kreće od Prokuplja i ima 13 kontrolnih tačaka, a ta 13-ta je Prolom banja. U transverzalnom putu sadržane su i dve među tačke. Ovom prilikom organizator se opredelio za prolazak dela transverzale sa polazne tačke KT2- Rastovnica, crkva na koti 279 mnv. Na ovoj akciji učestvovalo je sedam članova PK Čelik, koji su u ovoj tradicionalnoj akciji bili u grupi od oko 100 planinara iz Srbije. Išlo se šumskim putevima i stazama, sa mnogo opalog lišća koje stvara prijatan zvuk, pri pomeranju usled koraka, kojima planinari idu ka vrhu Pasjače KT3 transverzale. Na vrh se izašlo za dva i po sata i onda zasluženi predah u prirodi punoj jesenjih kolorita. Za potpun užitak pobrinulo se i lepo vreme, sa suncem koje se, probijalo kroz slabu oblačnu strukturu. Istim putevima i stazama planinari su se za dva sata vratili u polaznu tačku i tako za četiri i po sata pešačenja prešli stazu dugu 16 km sa usponom od 700 metara. Nakon toga sledilo je druženje u i ispred planinarskog doma.

Drugi deo druženja u Rastovnici odnosio se na takmičenje u planinarskoj orjentaciji. Na programu je bilo takmičenje u okviru odloženog sedmog kola lige Srbije u planinarskoj orijentaciji. U raznim kategorijama bilo je 17 ekipa sa ukupno 51 takmičarom. PK Čelik je učestvovao sa dve ekipe, ekipa seniora i ekipa veterana. Ekipa seniora u sastavu Dragan Pavlović Saša Nikolić i Branko Grujić, stazu dugu 12 km, sa 12 kontrolnih tačaka i oko 650 m uspona prošla je za 124 minuta i zauzela je prvo mesto, ispred ekipe Pobede koja je stazu prošla za četiri i po minuta sporije od Čelikove ekipe. Treća je bila ekipa Balkana. Ekipa veterana u sastavu Dragan Nikolić, Dragutin Jeremić i Vladimir Milovanović imala je stazu dugu sedam km, sa osam kontrolnih tačaka. Ekipa Čelika je stazu prošla za 87 minuta i zauzela je prvo mesto ispred ekipe Vukan iz Pošarevca koja je zaostala za ekipom Čelika za minut i po. Treća je bila ekipa Pobede. Tako su obe ekipe Čelika bile na najvišoj stepenici pobedničkog postolja.

Boravak u reonu Pasjače ostao je u lepoj uspomeni planinarima koji su išli na transverzalu, ali i uspešnim takmičarima.

Sledeća akcija je uspon na Željin, koji je planiran za subotu, 18. novembar.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!