Opet štrajk u „Goši“, novog direktora ne puštaju u fabriku

SMEDEREVSKA PLANKA, 8. novembar 2017 – Za Fabriku šinskih vozila „Goša“ prošle nedelje je pokrenut predstečajni postupak, a radnici su, ne čekajući da vide kako će se to okončati, ponovo započeli štrajk, da bi se danas sve dodatno zakomplikovalo: stigao je novi direktor ali mu radnici nisu dozvolili da uđe u fabriku.

– Ovde se radi, nema veze što je štrajk, nije to čak ni minimum procesa rada, jer moramo da završavamo poslove koji su ugovoreni za stranog i domaće partnere. A jeste, tačno je, nismo dozvolili novom direktoru da uđe. Mi nemamo pojma ko je taj Radiša Savić, on je došao sa advokatom, nekim popovićem iz Ulcinja, posle i sa policijom, a ovo smo uradili da bismo zaštitili naša radna mesta, ali i našu fabriku. Sada kada treba da se ispunjavaju odredbe ugovora, taj čovek može da kaže „ja to nisam potpisao“– objašnjava Milan Vujčić, predsednik štrajkačkog odbora.

Štrajkački odbor je juče imao sastanak, na kome je odlučeno da novi direktor, da bi uopšte ušao u fabriku, mora prvo da isplati sve što su dogovorili sa dosadašnjim direktorom Milutinom Šćepanovićem. Dogovor je, da podsetimo, bio da se zaostala primanja, neisplaćene zarade za vreme dok je vlasnik fabrike bila slovačka firma ŽOS iz Trnave, pre nego što je firmu prodao kiparskoj kompaniji Lisnart holding, isplate u 16 rata, kao i da se plate isplaćuju mesec za mesec. Odlazak u stečaj, verovatno i imenovanje novog direktora, radnici se opravdano boje, sve to će poremetiti, a neizvesno je i, kako kažu, šta će biti sa poslovima koji su bili pred ugovaranjem, kakav je onaj sa Iranskim železnicama, vredan 80 miliona evra.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!