You are here

Planinari na vrhovima Homolja

HOMOLJE, SMEDEREVO, 6. novembar 2017 – Planinarski klub “Čelik” je ovog vikenda organizovao uspon na vrhove Štubej i Veliki Vranj na Homoljskim planinama.

Organizator ove samostalne akcije PK „Čelik“, uspona 16 planinara na dva vrha Homoljskih planina, bio je Radojko Dimitrijević – Raja.

“Na uspone, po divnom jesenjem sunčanom danu, krenulo se ispred pećine Ceremošnja. Posle hodanja uvalom po šumskoj stazi prekrivenom slojem opalog lišća sa ogromnih bukvi, izlazi se na nasuti seoski put, a potom i na šumski put. Posle 90 minuta hodanja, pređenih pet kilometara i penjanja visinske razlike od 400 metara dolazi se do vrha Štubej 940 mnv. Neophodan odmor za uživanje u prirodi lepog jesenjeg dana pa nazad, malo istim a malo drugim šumskim stazama i putevima, sa svraćanjem na vidikovce i uživanje u pogledu na obojeni prirodu i daleke planine. Ova grupa je za 240 minuta sa kraćim pauzama prošla put dugačak oko deset kilometara. Manja grupa planinara odvažila se da napravi još jedan iskorak i druži se sa još jednim vrhom. Obeleženim šumskim stazama i putevima grupa je izašla na vrh Veliki Vranj 884 mnv. Oni su za 310 minuta prošli put od 18 km uz druženje sa oba vrha koji su bili u fokusu PK ‘Čelik’. Nakon završenih pešačenja planinari su posetili pećinu Ceremošnja i uživali u lepotama koje je priroda stvorila”, ispričao je za Podunavlje.info Branko Grujić, član PK „Čelik“.

Sledeća akcija je pohod Malom Topličkom transverzalom, koja je planirana za subotu, 11. novembar.

Skorašnji članci