Ispod površine… vizuelni umetnik Dejvid Linč

SMEDEREVO, 23. oktobar 2017 – U sklopu oktobarske ponude obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, u četvrtak, 26. oktobra, sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani biće održano predavanje „Ispod površine… vizuelni umetnik Dejvid Linč“. O ključnim karakteristikama vizuelnog izraza jednog od najznamenitijih autora današnjice govoriće Miroslav Karić, istoričar umetnosti, a tematsko veče biće prilika za obuhvatnije sagledavanje Linčovog stvaralaštva u kome su, osim filmova koje je režirao, zastupljeni slikarska ostvarenja, fotografije, skulpture, instalacije. Karić će govoriti o umetničkom formiranju Dejvida Linča kao stvaraoca prepoznatljivog po poetici oneobičavanja, snolikosti, atmosferi tajanstva i po sposobnosti da, prema Karićevim rečima, „ne­što što je sva­ko­dnev­no, pre­po­zna­tlji­vo, bli­sko, pred­sta­vi u ne­kom dru­gom po­ret­ku u ko­me po­sta­je stra­no i stra­šno“.

Uz ilustrativni materijal publika će tokom predavanja moći da se podrobnije upozna sa Linčovim tematskim preokupacijama, stilskim rešenjima, tretmanom slike i uticajima njegovog likovnog izraza na stvaranje filmova. Linčova vizuelna umetnost biće predstavljena kao sugestivno svedočanstvo traganja za onim što je „ispod površine“ za začudnim i uzbudljivijim, ali i košmarnim vidovima postojanja.

Ulaz na program je slobodan.

Miroslav Karić, istoričar umetnosti, od 2001. je kustos u Nezavisnoj umetničkoj asocijaciji „Remont“, a od 2003. član je uredničkog tima Remont art magazina, višegodišnji urednik rubrike „Izložbe“ u beogradskom kulturnom mesečnom vodiču Yellow Cab, saradnik, koordinator, autor eseja i kustos na preko 20 nacionalnih i međunarodnih projekata u oblasti savremene vizuelne umetnosti. Umetnički je koodirektor (sa Slađanom Petrović Varagić) specijalizovane fotografske galerije Artget Kulturnog centra Beograda u 2017. godini, jedan od kustosa  izložbe „Male priče“ Dejvida Linča održane nedavno u Beogradu i pisac eseja za katalog te izložbe. Karićevo interesovanje za stvaralaštvo Dejvida Linča duže je od 20 godina, što je prvi put i objedinjeno u njegovom diplomskom radu o ovom filmskom stvaraocu kao likovnom umetniku, koji je odbranio na Katedri za modernu umetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se celokupnim Linčovim stvaralački opusom.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!