Izložba akvarela “Nepoznati 2017”

SMEDEREVO, 22. oktobar 2017 –  U okviru likovnog programa Centra za kulturu Smederevo, u ponedeljak, 23. oktobra, biće otvorena izložba serije akvarela „Nepoznati 2017“ autora Nemanje Milenkovića. Akvareli koji će biti izloženi u Galeriji Centra za kulturu od 23. oktobra do 7. novembra u fokusu imaju motiv obezglavljenog jelena kao motiv snažne simbolike. Jelen, kao životinja „starosedelac“ na skoro svim kontinetima, vremenom je stekao i svoju poziciju u tradicionalnim i religijskim aspektima čovekovog života i postao gradivna komponenta kulturološkog identiteta. Autor predstavom ovog motiva podseća na običaje lovaca da upravo glavu jelena i njegovu bazičnu, karakternu prepoznatljivost-rogove, doživljavaju kao dokaz svojih sposobnosti, a likovne predstave konkretne, fizičke deformacije dovode u pitanje pojmove pojedinačnog i kolektivnog identiteta.

Izložba će biti otvorena u 19 sati i 30 minuta u Galeriji Centra za kulturu Smederevo.

Nemanja Milenković je student Akademije umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića. Svoje radove predstavio je na samostalnoj izložbi „Skice vežbe ideje – 2“ u galeriji Studentskog kulturnog centra Fabrika u Novom Sadu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za fotografsko stvaralaštvo, među njima Nagrade za osvojeno 2. mesto na fotografskom konkursu “Ja sam drugačiji” organizovanog u okviru istoimene svetske kampanje kompanije Nikon. Milenkovićev crtež iz serije „Dekadencija” nalazi se u  Kolekciji savremenog crteža Istorijskog arhiva Pančeva, navodi se u saopštenju Centra za kulturu Smederevo.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!