Pritvor za utajivače poreza

Izvor: danas.rs, piše: M.V. 16. oktobar 2017 – Nakon policijskog zadržavanja od 48 časova Osnovnom tužilaštvu u Požarevcu predati su uz krivičnu prijavu odgovorno lice preduzeća „Srna“ iz Požarevca Časlav Brkić (58) i odgovorno lica jednog privrednog društva iz Smedereva, Dejan Dobrić (33), zbog osnovane sumnje da su u periodu od januara do decembra 2016. godine utajom poreza oštetili državu za preko 280 miliona dinara.

Njih je saslušao u prisustvu branioca zamenik Osnovnog javnog tužioca, koji je predložio da se pokrene istraga protiv njih zbog pomenutog krivičnog dela, kao i da im se odredi mera pritvora do 30 dana, kako ne bi uticali na svedoke. Predloge tužilaštva prihvatio je sudija sa prethodni postupak, te je osumnjičenima odredio pritvor i oni su prosleđeni u požarevački Istražni zatvor, gde će se nalaziti tokom istrage u kojoj će se saslušati svedoci i uraditi razna finansijska veštačenja. Istraga je pokrenuta još protiv jednog lica za isto krivično delo, ali ono nije dostupno državnim organima jer se nalazi u bekstvu.

Podsećamo da su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, u saradnji sa Poreskom policijom, krajem prošle nedelje uhapsili, gde su ih osumnjičili da su utajom poreza oštetile budžet Republike Srbije za više od 280 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da su oni i još jedna osoba, za kojom je raspisana potraga, od januara do decembra 2016. godine, kao odgovorna lica u tri privredna društva sa teritorije Požarevca, Smedereva i Beograda sačinili račune sa neistinitim sadržajem o navodno izvršenom prometu dobara u ukupnom iznosu od oko milijardu i 397 miliona dinara.

Na osnovu ovih računa Poreskoj upravi u Požarevcu podneta je poreska prijava sa neistinitim sadržajem po osnovu koje je umanjena poreska obaveza za više od 230 miliona dinara.

Brkić se tereti i da je od januara do juna 2016. godine, u nameri da izbegne plaćanje poreza po odbitku, u poslovnim knjigama svog preduzeća, evidentirao nabavku sekundarnih sirovina od fizičkih lica u ukupnom iznosu većem od 460 miliona dinara.

Te prihode u poslovnim knjigama on je predstavio kao druge prihode fizičkih lica na koje nije prijavljen i nije plaćen porez u ukupnom iznosu od oko 49 miliona dinara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!