Afera Indeks – nastavak sledi

SMEDEREVO, 15. oktobar 2017 – Suđenje optuženima u takozvanoj aferi Indeks biće nastavljeno u Višem sudu u Smederevu u utorak, 17. oktobra, potvrdila je za Podunavlje.info predsednik veća, sudija Slađana Bojković.

“Glavni pretres se nastavlja izvođenjem pisanih dokaza i treba da se odluči o još nekim predlozima koji postoje. Nije odlučeno o svim predlozima stranaka. Pročitani su iskazi ranije saslušanih svedoka, iskorišćene su sve procesne mogućnosti da se, gde je to moguće, ne zovu ponovo isti svedoci, kako se ne bi produžavao postupak iz tog razloga.”

Krivični postupak koji se vodi pred Višim sudom u Smederevu još uvek nije okončan donošenjem meritorne sudske odluke. Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 7. jula, ukinuto je rešenje Višeg suda u Smederevu od 27. aprila i spisi predmeta vraćeni su prvostepenom sudu na dalji postupak.

Glavni pretres održan  je 14. jula, kada je nastavljeno je sa izvođenjem dokaza. Izvršen je uvid u  zapisnike o saslušanju svedoka, s tim što je predsednik veća ukratko izneo sadržinu određenih iskaza. Glavni pretres, zakazan za 5. i 6. septembar, nije održan zbog sprečenosti zamenika Višeg javnog tužioca u Smederevu.

Potom su se 12. septembra optuženi i njihovi branioci izjašnjavali su se o dokazima koje treba izvesti u nastavku postupka, a imajući u vidu navode iz rešenja Apelacionog suda od 7. jula.

Na pretresu koji je održan 13. septembra rešenjem sudećeg veća odlučeno je o predlozima stranaka za izvođenje dokaza. Odbijeni su predlozi optuženih i branilaca da se iz spisa predmeta kao nezakoniti izdvoje zapisnici o saslušanju određenog broja osumnjičenih, kao i da se saslušaju u svojstvu svedoka. Usvojen je predlog Višeg javnog tužilaštva da se u nastavku dokaznog postupka izvrši upoznavanje sa iskazima sadržanim u zapisnicima o saslušanju jednog broja osumnjičenih.

U nastavku dokaznog postupaka, na glavnom pretresu održanom 19. septembra, optuženi i njihovi branioci iznosili su primedbe na rešenje suda koje je doneto 13. septembra i predlagali nove dokaze koje treba izvesti tokom postupka.

Na glavnom pretresu 26. i 28. septembra i 3. oktobra dokazni postupak je nastavljen izvođenjem dokaza u skladu sa odlukom suda od 13. septembra – čitanjem zapisnika, a glavni pretres nije održan 4. i 5. oktobra zbog obaveza predsednika veća, koje je imala kao predsednik suda.

Novi nstavak glavnog pretresa, koako je navedeno, predviđen je za 17. oktobar 2017. godine, kada će sa nastaviti sa čitanjem preostalih pisanih dokaza. Najveći broj predloženih dokaza je već izveden – i u ponovljenom postupku. Preostalo je da se izvrši uvid u preostale pisane dokaze i donese odluka o predlozima za saslušanje određenog broja svedoka.

Takozvani slučaj Indeks, jedan od najkompleksnijih predmeta u istoriji srpskog pravosuđa, vodi se protiv više od 80 okrivljenih koji se terete za izvršenje krivičnih dela primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, a među optuženima su profesori, studenti i osoblje kragujevačkog i beogradskog pravnog fakulteta.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!