Centralna manifestacija povodom Međunarodnog dana slepih

SMEDEREVO, 14. oktobar 2017 – Međunarodni dan slepih, pod nazivom „Dan belog štapa”, obeležava se 15. oktobra širom sveta kao dan za podizanje svesti javnosti o bezbednosti i samostalnosti slepih i slabovidih osoba.

Tim povodom, Savez slepih Srbije je pozvao nadležne ustanove i institucije i druge zainteresovane odgovorne kompanije i građane da se uključe i upoznaju širu javnost sa planiranjem, implementacijom i praćenjem sigurnih zajedničkih prostora i da u narednom periodu nastavimo  zajedno da se borimo za bolji i kvalitetniji život osoba oštećenog vida. Jedino tako, ove osobe će  biti ravnopravni članovi društva i zajednice u kojoj žive, navodi se u proglasu  objavljenom povodom Dana belog štapa.

Proglasom se takođe navodi da je u Smederevu u  poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući podršci resornog ministarstva, lokalne samouprave i Saveza slepih Srbije, postavljena zvučna i govorna semaforska signalizacija na šest najprometnijih raskrsnica u gradu i da u cilju lakšeg i bezbednijeg kretanja osoba oštećenog vida u narednom periodu treba raditi na obezbeđivanju sredstava za postavljanje taktilnih staza i u našem gradu.

Međunarodni dan slepih, centralnom manifestacijom biće obeležen u ponedeljak, 16. oktobra, u 12 časova u Kongresnoj sali smederevskog Regionalnog centra. U okviru programa biće održan Okrugli sto na temu „Profesionalne orijentacije slepih i slabovidih osoba u skladu sa potrebama tržišta“. Neposredno pre navedenih dešavanja biće organizovan obilazak kulturnih i istorijskih znamenitosti Smedereva. Okupljanje je u 9 časova i 30 minuta ispred smederevskog Muzeja. Organizatori su Gradska organizacija Saveza slepih Srbije – Smederevo i Savez slepih Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Smedereva i Regionalnog centra.

Podunavska inicijativa će na portalu Podunavlje.info (www.podunavlje.info), u okviru projekta “Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom”, koji sufinansira Grad Smederevo, ovoj temi u celosti posvetiti naredni programski sadržaj.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!