Projekat „Za život bez prepreka“

SMEDEREVO, 6. oktobar 2017 – Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa realizuje projekat „Život bez prepreka osoba sa invaliditetom (OSI)“. Do kraja ove godine na našem portalu moći ćete da se upoznate s problemima u svakodnevnom životu osoba sa invaliditetom, ali i načinima na koji ti problemi mogu da se prevaziđu, u čemu svi možemo da pomognemo.

U Smederevu, kao i u čitavoj zemlji, osobe sa invaliditetom suočavaju se sa brojnim preprekama, fizičkim, ali i preprekama koje, najčešće iz neznanja i neinformisanosti, nameće društvo.

– Ovo je prva akcija tog tipa, uglavnom je do sada u medijima bilo praćeno samo ono što naše organizacije rade. U pitanju su informacije, izveštavanje o našim programskim aktivnostima, što nije u toj meri moglo da pomogne u podizanju svesti opšte populacije i da ukaže na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Zbog toga je ovaj projekat suštinski važan, da pokušamo da rešimo neke od tih problema, jer u našem gradu živi više od 10 hiljada osoba sa invaliditetom – kaže Ivana  Gvozdenović, sekretar Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo i stručni saradnik.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (2011), u Smederevu živi 10.185 osoba sa invaliditetom, što procentualno iznosi 9,41 posto ukupnog broja stanovnika našeg grada, što je više od republičkog proseka koji je 8 odsto. Imajući u vidu da uglavnom žive u porodičnim domaćinstvima, procenat stanovništva koji je suočen sa invalidnošću je znatno veći.

Osoba sa invaliditetom, u smislu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, jeste lice sa trajnim posledicama telesnog, senzornog, mentalnog ili duševnog oštećenja ili bolesti koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom, koje se suočava sa socijalnim i drugim ograničenjima od uticaja na radnu sposobnost i mogućnost zaposlenja ili održanja zaposlenja i koje nema mogućnosti ili ima smanjene mogućnosti da se, pod ravnopravnim uslovima, uključi na tržište rada i da konkuriše za zapošljavanje sa drugim licima. Te barijere se često uvećavaju opštim stavovima i predrasudama koje stavljaju osobu sa invaliditetom na margine društva. Dužnost je društvene zajednice da ukloni, umanji ili nadomesti te barijere, a dužnost i obaveza medija je da informisanjem cele populacije, uključujući i informisanje osoba sa invaliditetom, pomognu u pronalaženju rešenja za prevazilaženje barijera na koje nailaze invalidna lica.

Svaka od tri  vrste invaliditeta: telesni (osobe korisnici/ce kolica, osobe koje se otežano kreću), senzorni (osobe oštećenog sluha, osobe oštećenog vida) i sa teškoćama u učenju i intelektualnom razvoju (osobe ometene u mentalnom razvoju), mada su česte i pojave kombinovanih invaliditeta, ima svoje osobenosti i karakteristike, koje se ogledaju pre svega po tome da li osoba sa tom vrstom invaliditeta može samostalno da

funkcioniše ili joj je neophodna asistencija drugog lica.

Na teritoriji grada Smedereva deluje sedamnaest organizacija osoba sa invaliditetom koje se sufinansiraju iz budžeta grada Smedereva, a pored njih tu su i četiri sportske organizacije. Procenjuje se da je samo 40 odsto osoba sa invaliditetom učlanjeno u neku od organizacija.

Pozivamo sve zainteresovane osobe sa invaliditetom, članove njihovih porodica, prijatelje i druge osobe, koje imaju odgovore na neka od projektnih pitanja/tema (pristupačnost, socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovni sistem, zapošljavanje…), ili imaju specifične životne priče, ili samo potrebu da nam se pridruže, da nam se jave i budu aktivni akteri u projektu „Za život bez prepreka“.

Projekat  „Za život bez prepreka“ bavi se temama koje bi trebalo da pomognu i olakšaju život osobama sa invaliditetom. Ideja je da pokrenemo pitanja od značaja za ovu nemalu zajednicu u Smederevu, kroz razgovore sa stručnjacima, defektolozima, psihijatrima, predstavnicima udruženja, struke i države, ali pre svega kroz razgovore sa osobama sa invaliditetom, koje bi ukazale na sve poteškoće sa kojima se suočavaju i na taj način otvorile vrata rešavanju problema.

Tekstovi će obuhvatiti više segmenata socijalne i svih ostalih vidova zaštite osoba sa invaliditetom i kroz konkretne primere (dobre, ali i loše prakse) javnost upoznati sa problematikom, potrebom menjanja sistema i modelima koji funkcionišu u svetu. U domaćem zakonodavstvu prepoznajemo pojmove kao što su antidiskriminacija, inkluzija i slično. Međutim, da li je stvoren sistem koji može da obezbedi primenu dobrih zakonskih rešenja u praksi i da obezbedi život bez prepreka osobama sa invaliditetom?

Opšti cilj našeg projekta je baš taj; ukazivanje na slabosti društva u celini da se sa ovim problemom nosi, mogućnostima da se on ublaži, kao i na značaju buđenja svesti javnosti prema osobama (naročito deci) sa invaliditetom.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava iz budžeta grada Smedereva za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, broj 400-7077/2017-07 od 16. septembra 2017. godine.

(Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva).

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!