PK „Čelik“ na Avali i Kosmaju

AVALA, KOSMAJ, 1. oktobar 2017 – Planinarski klub „Čelik“ je ovog vikenda učestvovao na orjientiring takmičenju na Avali i u akciji Despotovim stazama. Ovo je redovno kolo takmičenja za kombinaciju lige Orijentiring saveza Srbije.

Na takmičenju koje je održano na Avali je bilo nešto više od 100 učesnika, a PK „Čelik“ je učestvovao sa tri takmičara. Medaljama se okitilo sve troje – Sofija Nikolić, Saša Nikolić i Branko Grujić. Ovim rezultatom takmičari „Čelika“ su osvojili po 100 bodova za vrednovanje u kombinaciji – Ligi Srbije.

Takmičenje je startovalo iz mesta Pinosava, šumske kuće „Šumskog gazdinstva Avala – Pinosava“, gde je nakon trčanja prelepim padinama Avale po lepom i sunčanom vremenu bio i cilj. Takmičenje je obuhvatilo padine Avale, niže i oko svi najznačajnijih spomenika uključujući i toranj. Staze za najmlađe su bile 2, a za seniore 9 kilometara vazdušne linije. Takmičari PK Čelik, u svojim kategorijama osvojili su prva mesta i zlatne medalje.

Planinarski klub „Greben“ iz Mladenovca i ove godine je organizovao tradicionalnu akciju „Despotovim stazama“. Učestvovalo je oko 200 planinara iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske. PK „Čelik“ je učestvovao sa 19 planinara i bio je najbrojniji klub u izvedenoj akciji. Planinari su stazom dugom 17 kilometra imali priliku i zavirili su u našu bogatu istoriju. Sve ovo se dešavalo na terenima Kosmaja po lepom i sunčanom vremenu. Planinarenje je krenulo sa terena sela Koraćica a završilo se na vrhu Kosmaja, pa spuštanjem do lovačkog doma gde je nastavljeno druženje. Posle jednočasovnog pešačenja stiže se do manastira Pavlovac. Posle pauze za razgledanje, kretanje putevima i stazama Kosmaja stiže se do spomen kosturnice, koja je postavljena u čast borcima iz Prvog svetskog rata, poginulima u bitkama za odbranu Beograda.  Podsećanje na ovaj deo istorije, pauza pa dalje ka manastiru Tresije. Smešten je iznad korita potoka Male Tresije. Hodajući po Kosmaju, uživajući u prirodi i bogom danom lepom sunčanom danu, stiže se do spomenika, za zajedničku fotografiju onih koji su izdržali celu stazu, a nakon fotografisanja, stazama do lovačkog doma na druženje na rastanku i sa pozdravom do narednog susreta na nekoj od lepih naših planina.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!