“Dizajn u doba Juge”

POŽAREVAC, 29. septembar 2017 – Udruženje građana Art Distrikt iz Požarevca saopštilo je nameru da realizuje projekat “Dizajn u doba Juge” u periodu od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Pored istraživanja estetike i dizajna socijalističke Jugoslavije, od enterijera, tehnike, igračaka, mode do logotipa, turizma i urbanog prostora, projekat bi imao za cilj da svoje rezultate pretvori u izložbu koja bi bila organizovana, pre svega, u Požarevcu, sa planovima da ubuduće putuje i u druge gradove ex Yu prostora.

Art Distrikt je tim povodom pozvao sve zainteresovane da učestvuju u kreiranju izložbenog koncepta i da svoje predmete iz perioda od 1950-1980. godine dokumentuju, fotografišu i pošalju na e-adresu udruženja. Svi odabrani predmeti biće izloženi sa odgovarajućim legendama o vlasniku i ličnoj istoriji predmeta. Na taj način žele da povežu publiku sa konceptom stvaranja izložbe i kustoskom praksom koja je, kako navode,  najpre slika sačuvanih sećanja pojedinaca.

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata, a udruženje je “lociralo” celine, kako bi zainteresovani mogli lakše da “vide” predmete u svom domu (sobi, podrumu, vikendici):

Logotip, najuspešniji dizajnerski primeri (npr. JAT, Jugoexport, Borovo, Beko, Iskra, Beogradska banka), ili primeri znakova koji su stajali iznad glavnog ulaza u fabrike (npr. Utva Pančevo) i prodavnice (Komision, Univerzal).

Celina „Stanovanje“ podrazumeva tekstil, tapete, pločice, kunhinjske elemente, nameštaj, ambalažu (npr. Podravka, Cocta, Zvijezda, Vim tečni, Merima Kruševac, Vegeta, Franck Kava), rasveta, pokućstvo (Kinder Lada posude), posuđe (npr. Jugokeramika, Inker, Gorica), tehniku, kao što su telefon, radio, gramofon, male i velike kućne aparate od zamrzivača do fena (npr. Iskra, Rade Končar, EI Niš, Sloboda Čačak). Naravno, tu su i automobili (Fića, Kec, Jugo, Tas), traktori ili njihova oprema (IMT).

Jednu od celina čini nezaobilazna moda (modni kreatori Mirjana Marić, Aleksandar Joksimović,  kožna galanterija Moda iz Velikog Gradišta, Perkon Velika Plana, gumene čizme Jugoplastika, konfekcija Kluz, 1. Maj Pirot, Centrotextil, Lee Cooper, Borovo, Jugoexport, Almira, Varteks…)

Poslednja i najraznovrsnija celina je „Slobodno vreme“, što podrazumeva kolekcionarstvo, sport, putovanje, detinjstvo, “uradi sam” i slično.

Art Distrikt napominje da je to osnovni koncept onoga što će potencijalni učesnici projekta nadograđivati svojim predmetima i sećanjima.

Fotografije “Jugo predmeta” zainteresovani mogu da pošalju na e-adresu:  artdistrict.rs@gmail.com , na Fejsbuk stranicu udruženja Art District ili javno (public) uz haštag #dizajnUdobaJuge

Skorašnji članci

error: Content is protected !!